Demolarea garajelor de cartier din Cluj mai aşteaptă: "Peste 50 de astfel de locaţii se află în analiza Primăriei"

Demolarea garajelor de cartier din Cluj mai aşteaptă: "Peste 50 de astfel de locaţii se află în analiza Primăriei"
| Foto: Arhiva

Demolarea garajelor este amânată din nou, după ce "problema" veche de 10 ani a revenit în discuţii în primăvara acestui an.

În luna martie a acestui an, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, anunţa primele demolări ale garajelor de cartier. Miercuri, 11 iulie 2018, tot viceprimarul a declarat, la un post de televiziune local, că demolările se vor face abia spre sfârşitul acestui an. Este vorba de garaje construite ilegal pe strada Arinilor din cartierul Mănăştur.

"Anul acesta vom avea primele garaje demolate. Este vorba de o zonă de pe strada Arinilor, unde sunt garaje construite ilegal, plus încă o platformă de garaje care este deja verificată. Este în dezbatere publică atât regulamentul, cât şi preţurile pentru RADP (Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca- n. red.), pentru că ei se vor ocupa de partea de demolare, şi estimez că undeva spre sfârşitul anului vom avea primele garaje demolate", a precizat Dan Tarcea.

Peste 50 de astfel de locaţii se află în analiza Primăriei Cluj-Napoca: "Avem peste 50 de locaţii unde suntem în studiu, pentru că nu putem demola garajul fără să punem nimic în schimb, iar dacă terenul este revendicat, nu se poate construi nimic în schimb".

În locurile pe care garajelor demolate vor fi construite parcări şi vor fi amenajate spaţii verzi: "Până la urmă, şi oamenii vor aprecia, pentru ca în locul garajelor a 20 de maşini, spre exemplu, vom putea face 25 de locuri de parcare. Cinci oameni vor fi fericiţi, dar vor fi fericiţi şi cei cu garaje pentru că maşinile care stau astăzi pe trotuar şi îi încurca şi pe ei, nu vor mai exista acolo. Categoric că, în final, când vom amenaja şi vom reuşi să punem şi spatii verzi acolo, va fi mult mai frumos decât imaginea dezolantă a unei platforme cu 30-50 de garaje, dintre care multe nu sunt folosite ca garaj", a mai spus viceprimarul Clujului.

Deşi majoritatea clujenilor susţin demolarea garajelor de cartier, unii proprietari profită de situaţie şi fac bani frumoşi din vânzarea sau închirierea acestora. Site-urile de profil sunt pline de astfel de anunţuri.

Un garaj de beton de 16,5 mp se vinde cu 2.850 de euro în Piaţa Mărăşti, un alt garaj de tablă tot în cartierul Mărăşti costă 2.100 de euro (negociabil), iar în Mănăştur şi Zorilor preţurile ajung chiar şi la 4.500 de euro. Pentru închirierea garajelor, doritorii trebuie să scoată din buzunar 50-60 de euro. Alţii le folosesc pe post de cămară sau de afumătoare, conform unui articol publicat de ZIUA de CLUJ în toamna lui 2017. 

Comenteaza