Depozitarea gunoaielor se lasă cu procese penale. Vereş contraatacă cu pluguşoare personalizate

Depozitarea gunoaielor se lasă cu procese penale. Vereş contraatacă cu pluguşoare personalizate
Garda de Mediu Cluj a făcut luna aceasta controale suplimentare la rampa Pata Rât pentru a depista dacă se respectă dezia de la centru, de a nu se face depozitări în vechea groapă de gunoi.

Juriştii organismului de control în domeniul mediului de la Cluj au făcut plângeri penale împortiva conducerii societăţii Salprest Rampă care administrează groapa de gunoi a Clujului şi platforma temporară de stocare. Aceasta deoarece în urma verificărilor din decembrie s-a constatat că se depozitează în continuare deşeuri în rampa oraşului, închisă cu jandarmi în 2010.


Chiar dacă pe final de octombrie Garda de Mediu de la nivel central a sistat activitatea de depozitare a deşeurilor pe platforma temporară de societăţii Salprest Rampă de lângă vechea groapă de gunoi (sigilată din iulie 2010), la nivel local s-a găsit o soluţie de compromis. Salprest Rampă a atacat decizia Gărzii de Mediu şi, conform legii (Ordonanţei nr. 2 din 2001, art. 32. al. 3, după cum a informat încă de miercuri primăria) acesta se suspendă până la soluţionarea acţiunii de către instanţă.

Curtea de Apel Cluj a respins, la începutul lunii decembrie, contestaţia formulată de Salprest Rampă împotriva deciziei prin care Garda de Mediu de la centru a sistat depozitatea deşeurilor la Pata Rât, pe platforma temporară de stocare a societăţii. Decizia nu era definitivă şi putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cinci zile. Acest lucru s-a şi întâmplat.


Numai că, în decembrie, Garda de Mediu din Cluj a efectuat o serie de verificări la Pata Rât la vechea rampă (închisă în 2010) şi a constatat că societarea Salprest depozitează în continuare deşeuri şi pe vechea groapă de gunoi, nu doar pe platforma temporară. Conform Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, în 2009 groapa de gunoi de la Pata Rât însuma 9 ha, dar avea capacitatea de stocare depăşită. Anul acesta, autorităţile locale au avansat suprafaţa de 14 ha pentru aceasta, ceea ce denotă că groapa s-a extins pe terenurile din vecinătate, în permanenţă.
"În urma verificărilor de rutină am constatat că în continuare se fac depozitări pe vechea groapă de la Pata Rât. Juriştii noştri au iniţiat demersurile de deschidere a dosarelor penale pentru conducerea societăţii Salprest Rampă. S-au făcut plângeri penale", a declarat pentru ZIUA de CLUJ şeful Gărzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea. Acesta a declarat că deocamdată depozitarea deşeurilor se poate face doar pe platforma temporară, însă a apreciat că nu se ştie din 2013 ce se va întâmpla cu gunoaiele clujenilor, având în vedere că spaţiul de depozitare este insuficient (aici ajung toate gunoaiele din judeţ, iar suprafaţa acesteia este de câteva hectare).

Şeful societăţii Salprest Rampă, Eugen Vereş, spune că soluţia pentru gunoaiele clujenilor este ca acestea să fie aruncate selective. El a declarat că societatea va continua să se lupte în instanţă pentru ca deşeurile să poată fi în continuare depozitate în judeţ. Oficialul a recunoscut că este vorba despre o soluţie de avarie: doar până în primăvară mai este spaţiu lângă gropa de gunoi pentru depozitare, după care trebuie o nouă rezolvare pentru stocarea acestora. "Problema este că la Pata Rât, pe platforma temporară de stocare, vor mai încăpea gunoie doar până maxim în primăvară. După aceea, oricum este nevoie de o soluţie. Aceasta cade în sarcina autorităţilor locale şi judeţene. Doar în luna decmebrie am înregistrat 170 de tone de deşeuri reciclabile pe platfirma temporă şi 119 tone de deşeuri menajere umede. Dacă nu se rezolvă problema noului deposit temporat o să fie rău din 2013. Clujenii vor fi cei care vor avea de suferit", a spus directorul Salprest.


Vereş a mai spus că, în spiritual sărbătorilor a pregătit câte o urătură personalizată pentru clujeni, primăriile din judeţ şi autorităţile de control.


Avânt în vedere că depozitul ecologic, proiect de care se ocupă Consiliul Judeţean trebuia să fie deja funcţional, însă acesta este în blocaj şi nu se ştie exact în acest moment când se va da în folosinţă prima celulă de depozitare, gunoaiele de la Cluj trebuie duse la alt depozit autorizat. Vereş avansat soluţia depozitului din Bistriţa, dar rămâne problema ca acesta să accepte deşeurile Clujului, mai ales că el a fost capacitat pentru judeţul unde a fost amenajat. Mai rămân şi costurile suplimentare de transport care ar ridica preţul plătit în prezent de clujeni de zece ori. Mai există şi varianta unei rampe private din Hunedoara, unde unul dintre operatorii de salubritate din Cluj-Napoca, Rosal, deja ia în calcul depozitarea deşeurilor în cazul unei situaţii de criză. Problema rămâne tot cea a costurilor de transport.

Vereş răspunde cu pluguşorul procesului penal

„Domnilor de mediul-l ocrotiţi/ La noi de ce nu vă gândiţi?/Si tot mereu ne amendaţi/Deşi nu suntem vinovaţi/Noi nu suntem autoritate/ Să le îndeplinim pe toate. Cu regret am constatat/ Că un constructor a fentat/ Şi o lucrare a stagnat/ Aceasta de management şi selectare/ La toate tipurile de gunoaie/ Iară noi n-am rezistat/ de extins ne-am apucat/ Şi Lenke s-a supărat/ La Garda Naţională a raportat/ Pe loc ne-a amendat,/Depozitarea a sistat./Iar la anul care vine/Să nu ne tot amendaţi/ Că nu suntem vinovaţi/ Ar trebui să amendaţi/ Pe cei ce sunt vinovaţi/ Că de ani tolerează,/ Condiţii noi nu creează/Gunoiul să-l selectăm/Şi să-l depozităm/ Aşa ar fi normal să fie/ Cum e-n alte tări, să ştie/ Luaţi aminte de a noastă urare/ La mulţi ani şi la mai mare/Ia mai uraţi măi, hăi,hăi!"


Pentru guoaiele clujeni, oficialii Salprest rampă au pregătit o altă replică, de sărbătoare: „Un an nou cu sănătate, fericire spor în toate/ Şi de Crăciun nu uita,/Selectează nu mai sta, fă curat la blocul tău/ Şi prin curte şi-n birou şi vei primi un cadou/ Aer bun de respirat/Doar mediul l-ai ajutat/ Strânge, adună, selectează: ambalaj, hărtii, cartoane, PET-uri, beterii uzate, electricele dezmebrate/ Iar noi îţi garantăm/ Repede le ridicăm/ Apoi le reciclăm/ Şi-n produs le transformăm! La mulţi ani cu sănătate/ Să-nchinăm acum paharul/ Pentru responsabilitate/ Pentru un mediu mai curat/ Şi un 2013 minunat!"


La fel şi pentru autorităţi: „AHO, AHO , şoferi şi fraţi/Ce gunoiul îl căraţi/

Din Turda, Dej şi Huedin/ Şi Câmpia Turzii măi fârtaţi/ Opriţi transportul de îndat/ De vreţi să nu fiţi amendaţi/ Noi cu regret am constatat/ Că un constructor a fentat/ Şi o lucrare mare a stagnat/ Aceea de management şi selectare/ La toate tipurile de gunoaie/ Şi aşa mai fârtaţi,/De selectat vă apucaţi/ Iar anul care vine/ Să căraţi cu mult mai bine/ Primarii să-i educaţi/ Abonaţii să-i îndrumaţi/ Gunoaiele colectate/ Să fie bine selectate/ Şi apoi depozitate/ Ia măi mânaţi măi, HO HO HO!"

 

Comenteaza