Despăgubire morală pentru Palocsay: 50 de lei de păgubit

Despăgubire morală pentru Palocsay: 50 de lei de păgubit
Prefectura a amendat primăria pentru că bătaia de joc din ultimii ani în gestionarea punerilor în posesie a revendicatorilor terenurilor din fosta livadă Palocsay.

Managerul municipiului, cel care prezidează, conform legii, Comisia locală de fond funciar, a fost sancţionat cu 20.000 de lei de prefect pentru proasta gestionare a punerilor în posesie a celor 400 de proprietari care îşi aşteaptă terenurile din fosta livadă. Primăria a refuzat să semneze procesul verbal prin care a fost aplicată sancţiunea.

„11 ani de zile oamenii au fost bătaia de joc a Primăriei Cluj. Comisia judeţeană de fond funciar pe care o conduc ca prefect a făcut nenumărate demersuri imperative la nivelul primăriei. L-am chemat aici, la prefectură, şi pe primarul Emil Boc, iar, împreună cu şeful de la fond funciar (Ioan Cadar, n. red.), ne-a asigurat că va face tot posibil pentru rezolvarea situaţiei privind punerile în posesie din fosta livada Palocsay. Ne-a minţit, pentru că de atunci nu s-a făcut nimic. La noi vin oameni în audienţe în fiecare săptămână ca să reclame că cei de la comisia locală de fond funciar nu fac nimic. Astfel, pentru a nu mai tergiversa punerile în posesie, l-am sancţionat pe primar, în calitate de conducător al comisiei, cu 20.000 de lei", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, prefectul Gheorghe Vuşcan.

Decizia a fost luată la şedinţa comisiei judeţene din 11 aprilie, iar o zi mai târziu procesul verbal întocmit a fost înaintat primăriei, care, prin ordonatorul principal de credite, primarul, a refuzat să semneze procesul verbal. „O să-l trimitem, în consecinţă, cu poşta. Dacă nu se vor conforma, urmează alte sancţiuni. Nu procedăm discreţionar, ci aplicăm legea pentru toate primăriile care refuză să îşi facă treaba pe fond funciar. Am dat şi primăriei din Poieni o sancţiune de 10.000 de lei pentru că a refuzat să pună în posesie biserica pe un teren pentru care deţinea o sentinţă definitivă. Nu s-au conformat la prima amendă, nici n-au plătit-o, aşa că le-am mai dat o sancţiune, de 10.000 de lei, conform legii", a completat prefectul.

Primarul Emil Boc nu a putut fi contactat pentru a da o explicaţie celor peste 400 de revendicatori care aşteptă de ani de zile să fie puşi în posesie. În schimb, viceprimarul Anna Horvath, căruia i-a fost delegată preşedinţia comisiei locale, a declarat în 12 aprilie, pentru ZIUA de CLUJ, că nu este la curent cu sancţiunea, însă a promis ca la începutul acestei săptămâni să se informeze cu privire la situaţie, dar şi că va face o declaraţie în acest sens.
În niciunul dintre mandatele primarului Emil Boc situaţia nu s-a rezolvat. Administraţia (prin conducătorii comisiei de fond funciar - defunctul viceprimar Boros Janos şi fostul viceprimar Laszlo Attila, acum senator - n. red.) au invocat diverse impedimente: personal insuficient la camera agricolă din cadrul primăriei, un singur topograf, mutarea sediulul acestui serviciu de la primăria veche pe str. Moţilor, neînţelegerile cu cetăţenii care şi-au vândut terenurile pe antecontracte şi care permută parcelele în funcţie de acestea, că este iarnă sau că trebuie alcătuită o comisie mixtă cu Primăria Feleacu.

„Peste 600 ha sunt la dispoziţia celor de la Primăria Cluj, care administrează terenul nostru. Ar trebui să stea cineva cu bâta sau cu amenzile pe ei, din cauză că din 31 martie nu s-a măsurat nici un metru de teren. Acum 300 de ani, oamenii au fost în stare să facă hărţi cadastrale de mână, iar acum, cu tehnologia şi calculatorul, ne spun că nu se poate şi că sunt depăşiţi. Ne mint şi mai sunt şi plătiţi de stat ca să ne mintă", se plângeau proprietarii de terenuri încă din august 2007. Opoziţia din Consiliul Local (CL) i-a cerut lui Boc la şedinţa din 9 aprilie să-şi facă treaba de conducător al municipiului şi să rezolve problemele de fond funciar ale proprietarilor din Palocsay, pe 443 ha, pe care primăria nu a reuşit să elibereze niciun titlu de proprietate, deşi a preluat acest teren încă din 2002.

Municipalitatea a mai primit avertismente de la prefectură pentru întârzierile la soluţionarea dosarelor de fond funciar. Mai mult, primăria mai trebuie să preia peste 190 ha de la staţiunea de cercetare - Trupul Centru Feleac - pe care trebuie să îl dea revendicatorilor. Există şi mai multe sentinţe definitive pe care aceasta trebuie să le onoreze pentru terenuri din Trupul Centrul Sere, administrat de staţiunea de cercetare. 100 de hoştezeni se află în proces cu instituţiile statului pentru a-şi recupera terenurile, peste 50 ha, care acum se află în administrarea staţiunii de cercetare.

În fapt, problemele punerilor în posesie din fosta livadă, pe terenurile preluate deja de primărie încă din mandatul lui Gheorghe Funar, nu se rezolvă din cauza unor neînţelegeri pe care municipalitatea le-a avut cu societatea contractată să facă planurile parcelare pentru trupurile La Stâni, Cărărele, Inaţe şi Făgeţel care acoperă terenul de peste 443 ha la care consilierii USL au făcut referire la ultima şedinţă a CL. Horvath motiva că primăria nu poate plăti societatea până nu are garanţia că planurile parcelare sunt bune, adăugând că, din discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii firmei, documentaţia nu ajunge la primărie din cauza că Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară se mişcă prea încet. „Am vorbit cu şeful de la cadastru, iar motivele invocate de primărie nu sunt adevărate. Numai minciuni", a mai spus prefectul.

 

 

Comenteaza