Dezbatere despre criza gunoaielor, fără Primăria şi Consiliul Judeţean Cluj. Următoarea întâlnire a şefilor de instituţii, chiar la Pata Rât

Dezbatere despre criza gunoaielor, fără Primăria şi Consiliul Judeţean Cluj. Următoarea întâlnire a şefilor de instituţii, chiar la Pata Rât
Vineri a avut loc o întâlnire iniţiată de Prefectura Cluj, pentru a se forma un grup de lucru consultativ, interinstituţional, pentru gestionarea problemei deşeurilor menajere din municipiu şi judeţ, la care au lipsit reprezentanţii Primăriei şi CJ Cluj.

Întâlnirea a fost organizată ca urmare a scrisorii deschise iniţiate de către deputaţii Steluţa Cătăniciu (ALDE), Csoma Botond (UDMR), Adrian Dohotaru (USR) şi Horia Nasra (PSD). Cei patru parlamentari au adresat o scrisoare deschisă către prefectul Clujului, Aurel Cherecheş, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe şi primarul Clujului, Emil Boc, prin care le solicită să constituie un "grup de lucru interinstituțional care să se întâlnească regulat, nu doar în situații de urgență, cu scopul de a avea în viitorul apropiat un management eficient de gestionare a deșeurilor în judeţ".

Primăria şi Consiliul Judeţean, fără reprezentanţi la discuţii

De altfel cei patru parlamentari semnatari ai scrisorii şi deputatul PSD Cornel Itu au fost singurii parlamentari clujeni prezenţi la întâlnire.

Au lipsit şi doi "actori" importanţi în gestionarea problemei deşeurilor, Primăria Cluj şi Consiliul Judeţean, care nu au avut reprezentanţi la discuţii, lucru semnalat de majoritatea vorbitorilor.
Dincolo de micile "săgeţi" lansate de repretentanţii PSD-ALDE vizavi de absenţa reprezentanţilor Primăriei Cluj şi ai CJ Cluj, una dintre cele mai consistente intervenţii a avut-o Korosfoy Sandor , director executiv al Asociației Ecologiste Floarea de Colț, care a spus că la nivelul Clujului ar trebui să se declanşeze imediat mecanismele de colectare selectivă, care ar trebui extinsă cât de mult posibil, pentru a reduce cantitatea de gunoi care ajunge acum în rampele temporare, respectiv care va ajunge în Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, când acesta va fi finalizat.

Soluţia pentru viitor, creşterea procentului de colectare selectivă

Korosfoy Sandor i-a atenţionat pe cei prezenţi dar şi pe reprezentanţii tuturor primăriilor din judeţ că nu trebuie să mai stea şi să aştepte finalizarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), pentru că acesta oricum nu va putea singur, în momentul în care va fi dat în folosinţă, să facă faţă cerinţelor UE în privinţa colectării deşeurilor.

Directorul Asociaţiei Floarea de Colţ a dat un exemplu de bune practici în acest domeniu, al colectării selective a deşeurilor, este vorba de oraşul Tărgu Lăpuş, unde după o muncă susţinută de câţiva ani a ecologiştilor şi a primăriei s-a ajuns la un procent de colectare selectivă de circa 70%.

Viceprimarul Dan Tarcea: Cluj-Napoca a ajuns la 17% colectare selectivă

Contactat de ZIUA de CLUJ, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a spus că toate datele legate de colectarea selectivă a deşeurilor în municipiu au fost prezentate şi Gărzii de Mediu şi că există o creştere faţă de anul trecut de 138 % în ceea ce priveşte colectarea selectivă.

"Dacă anul trecut am avut în jur de 109 tone, doar de la persoanele fizice, acum am avut 248 de tone, în perioada ianuarie-septembrie, deci o creştere de 138%, este foarte mult. Încă din acest an vom avea 31 de puncte gospodăreşti îngropate care vor asigura o colectare selectivă şi din zona de blocuri mult mai bună, până la sfârşitul anului viitor vom avea 100 de puncte gospodăreşti îngropate. La aceste puncte se va face colectare selectivă pe cele patru fracţii, umedă, hârtie carton, sticlă, metal plastic. Am avut cinci acţiuni de conştientizare prin flyere, mai ales în zona de case, unde avem 18.500 de case la care li s-au împărţit flyere şi saci menajeri pentru colectare selectivă. Sunt două zile diferite în care se ridică colectarea selectivă şi fracţia umedă. (...) Cluj Napoca este în primele 5 oraşe din România la colectare selectivă, excluzând Târgu Lăpuş, care are 50% şi care au implementat de mult acest sistem , noi suntem cu 17 % cantitate reciclată din total cantitate deşeuri. Mai avem până la obiectivul de 50%", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

Preşedintele CJ Cluj: "Dacă nu mai este situaţie de urgenţă, pentru ce face prefectul întâlniri?"

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a spus că nu a văzut invitaţia la întâlnirea de la Prefectura Cluj, dar că oricum nu ar fi onorat-o, în condiţiile în care prefectul a considerat că în cazul poluării de la Pata Rât nu există o situaţie de urgenţă.

"Eu nu am văzut aşa ceva. Şi dacă aş fi primit o invitaţie pe tema rampei de la Pata Rât aş fi refuzat să particip pentru că nu mai consider că este o problemă pentru că prefectul a stabilit în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă că acolo nu mai avem situaţie de urgenţă. Am primit hârtie că nu suntem în situaţie de urgenţă, ca urmare nu se mai impun măsuri urgente, ci se va scăpa de levigat pe procedura normală", a spus Alin Tişe.

Preşedintele CJ Cluj a adresat şi o întrebare către prefectul Clujului:"Dacă nu mai este situaţie de urgenţă, pentru ce face prefectul întâlniri, dacă poluarea poate continua acolo şi nu e grabă în a lua măsuri, dacă alunecarea nu e periculoasă, dacă nu mai este pericol pentru populaţie, de fapt pentru ce mai face aceste întâlniri?"

Următoarea întâlnire, la Pata Rât

La propunerea deputatului PSD de Cluj Horia Nasra, următoarea şedinţă a acestui grup de lucru interinsituţional pe problema gestionării deşeurilor ar putea avea loc pe teren, chiar la Pata Rât, pentru ca reprezentanţii insituţiilor să vadă cu ochii lor realităţile de acolo.

"Toată lumea a îmbrăţişat ideea de a ţine următoarea şedinţă a acestui grup de lucru la Pata Rât, pentru că unii dintre cei prezenţi nu cunosc situaţia din teren, şi atunci cel puţin pentru partea socială a problemei prinde bine o întâlnire acolo la faţa locului, pentru ca apoi, viziunea, dorinţa de implicare şi viteza cu care se vor desfăşura lucrurile va fi alta, va fi una mai bună. Am propus ca următoarea şedinţă să aibă loc peste două săptămâni şi facem din nou apel la implicarea Consiliului Judeţean şi a Primăriei Cluj-Napoca în urma solicitării venite de la toţi cei prezenţi aici la masă, le vom trimite din nou invitaţii, şi dacă există semnale pozitive cum sperăm noi să fie, următoarea întâlnire va fi la Pata Rât. Nu se pune problema a fi o comisie sau un comitet cu o formalitate juridică, ci este un grup de sprijin consultativ, putem să venim cu idei, putem să arătăm soluţii, putem să ajungem la soluţii care să fie implementate aici în judeţ şi în municipiu", a declarat la finalul întâlnirii prefectul Clujului, Aurel Cherecheş.

Reamintim că joi într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Cluj a informat că prima celulă a viitorului Centru de Mangement al Deşeurilor, parte a proiectului SMID, va fi gata în a doua jumătate a anului viitor.

 

 

Comenteaza