Video Dezbatere piste de biciclete/pietonale pe mal de Someș de la Gilău la Dej. S-a propus monorail

Dezbatere piste de biciclete/pietonale pe mal de Someș de la Gilău la Dej. S-a propus monorail

Zeci de persoane au participat la dezbaterea „Someșul metropolitan – culoar verde – albastru de mobilitate sustenabilă”, de joi seara, de la Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

"Acum discutăm tot ce se poate propune, pentru a putea integra într-un plan coerent, care după accea va fi aprobat în Consiliu Local de la Cluj, Apahida, Gilău. Avem contextul în care să stăm să discutăm, deciziile să fie luate în urma discuțiilor cu toți cei interesați. Este un proiect de vizează Someșul metropolitan, din Gilău până în Aapahida, cu posibiliatea prelungirii până la Dej. Să avem posibilitatea să avem cu ce ajunge cu altceva decât cu mașina, cu bicicleta să nu te întâlnești cu mașina. Până în decembrie să aprobăm planul de implementare, să trecem apoi la studiu de fezabilitate. Este un proiect pentru care vom utiliza fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2026. Nu va fi ieftin, dar Europa finanțează astfel de proiecte", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Cei care au luat cuvântul au propus diverse idei pentru acest proiect, între care pontoane plutitoare sau un monorail de la gara din Cluj până la Gherla (propunerea arhitectului Gheorghe Elkan, fost arhitect-șef al județului).

Alături de modernizarea malurilor Someșului (proiect aflat în implementare în municipiul Cluj-Napoca), culoarul verde albastru de mobilitate de-a lungul Someșului reprezintă unul dintre proiectele fanion ale Planului de Mobilitate Durabilă 2021-2030 și se alătură marilor proiecte de infrastructură ale municipiului. În cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2030 și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2030, Zona Metropolitană își propune să valorifice experiența câștigată până acum și să o transpună la o scară geografică mai întinsă.

Astfel, se propune amenajarea culoarului verde-albastru al Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida, cu posibilitatea unei viitoare extinderi a amenajărilor spre Jucu, Bonțida, Gherla și Dej.Obiectivul culoarului de mobilitate nemotorizată este de a conecta Municipiul Cluj-Napoca cu zona sa metropolitană.

În materie de mobilitate urbană, va oferi o alternativă viabilă transportului cu mașina personală și va fi o atracție în sine pentru cei aflați în căutarea unor activități de agrement. Astfel, râul Someșul Mic se va transforma într-un element natural valoros care contribuie la dezvoltarea orașului din două perspective: cea ecologică și cea a mobilității sustenabile.

Implementarea proiectului va extinde rețeaua de alei, de promenadă, pistele velo și spațiile verzi, urmărind principiile dezvoltării sustenabile, în care deplasările pe jos sau cu bicicleta au prioritate în fața traficului motorizat și care se desfășoară de-a lungul unui coridor natural atractiv și neafectat de poluare.

Comenteaza