Foto „Diagnosticul Sistematic de Țară”, dezbătut la Cluj cu reprezentații Băncii Mondiale

La Cluj-Napoca a avut loc o consultare publică și întrevedere cu Banca Mondială pentru „Diagnosticul Sistematic de Țară”, proiect amplu de analiză strategică la nivel național. Teme: avantajele competitive ale Clujului și exemplele de bune practici de aici, fonduri europene, dimensiunea socială, provocările din domeniul energetic, sustenabilitate, dimensiunea digitală.

"Întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale de la Primăria Cluj-Napoca, delegație condusă de Anna Akhalkatsi, Manager de țară pentru România și Ungaria, a fost una de natură tehnică. A vizat Diagnosticul Sistematic de Țară (Systematic Country Diagnostic - SCD), o analiză strategică la nivel național care se află în curs de actualizare.

Am prezentat strategia Clujului, atât cea urmată pentru a obține rezultatele pe care le vedem în materie de creștere economică, dimensiunea verde și alți indicatori relevanți pentru oraș, cât și strategiile pe care le implementăm pentru a crește calitatea vieții în Cluj-Napoca și a dezvolta proiecte sustenabile. De asemenea, am răspuns întrebărilor legate de “cum am ajuns aici”, am abordat provocările din proiecte și cum vedem soluțiile pentru viitor.

După discuția cu economiștii organizației, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” s-a desfășurat o consultare publică legată de analiza la care lucrează Banca Mondială și care va fi prezentată în 2023. Obiectivul a fost integrarea punctelor de vedere ale celor care reprezintă diferite sectoare și dimensiuni ale comunității clujene. Astfel, au fost prezenți reprezentanți ai clusterelor clujene, universități, instituții publice și societate civilă, respectiv ONG-uri din domeniul cultural, de tineret, arhitectură ș.a.
Consultarea a vizat exemple de bune practici, sustenabilitate, dimensiunea verde a orașului, dar mai ales provocările care trebuie adresate în domenii precum accelerarea procesului de absorbție de fonduri europene sau soluții pentru dimensiunea socială și culturală. Cum ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă!
Spre exemplu, o temă adresată a fost “the digital gap” - cum diminuăm fractura, distanța, între nativii digitali și oamenii care nu au acces la resurse și competențe digitale. Așa cum am mai spus, Nu ești inovativ dacă nu ești incluziv", a declarat edilul Emil Boc. 

Rolul Diagnosticului Sistematic de Țară este de a identifica atât provocările cât și oportunitățile cheie în atingerea obiectivelor de dezvoltare ale României, precum și o serie de arii prioritare de dezvoltare. Prima astfel de analiză pentru România a fost realizată de către GBM în 2018. Versiunea actualizată va fi lansată în prima jumătate a anului 2023 și va contribui la conturarea următoarei strategii de parteneriat dintre GBM și România.

Strategia de parteneriat actuală acoperă perioada 2018-2023 și poate fi accesată aici: https://documents1.worldbank.org/.../Romania-Country...Analiza în lucru este disponibilă aici: https://thedocs.worldbank.org/.../PDF-Standard-Rom-nia..., iar pagina oficială de consultări este disponibilă aici: https://www.worldbank.org/.../consultations-romania...L

Comenteaza