Un conflict de amploare în Orientul Mijlociu ar putea arunca economia mondială în aer. Avertismentul specialiștilor

Un conflict de amploare în Orientul Mijlociu ar putea arunca economia mondială în aer. Avertismentul specialiștilor
| Foto: mediafax.ro

Un posibil conflict mai amplu în Orientul Mijlociu reprezintă o nouă ameninţare la adresa economiei globale, chiar în momentul în care lumea iese din şocurile declanşate de Covid-19 şi de războiul din Ucraina.

Tensiunile regionale de mai mare amploare ar avea ramificaţii economice semnificative, au declarat aceştia, după reuniunile FMI şi ale Băncii Mondiale. Evenimentele bianuale au avut loc în timp ce Israelul a declarat război Hamas şi a lansat un bombardament major asupra Fâşiei Gaza.

"Dacă ne confruntăm cu orice escaladare sau extindere a conflictului la întreaga regiune, ne vom confrunta cu consecinţe mari", a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez de finanţe, pentru Financial Times, adăugând că riscurile variază de la creşterea preţurilor la energie, care agită inflaţia, până la scăderea încrederii investitorilor.

Kristalina Georgieva, şefa FMI, a avertizat asupra unui "nou nor la un orizont nu foarte însorit pentru economia mondială", exprimând temerile că perspectivele pe termen mediu ale economiei mondiale nu sunt prea bune.

Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, a spus că aceasta este "cea mai periculoasă perioadă pe care a cunoscut-o lumea în ultimele decenii".

Analiza FMI a indicat o înrăutăţire a tendinţelor de creştere pe termen lung, în condiţiile în care barierele în calea comerţului liber se înmulţesc pe fondul agravării tensiunilor politice, iar datoria publică creşte în întreaga lume.

Comenteaza