Discuţii aprinse pe tema plăţii datoriei Cluj Arena. Consiliul Concurenţei nu agreează majorarea de capital DOCUMENT

Discuţii aprinse pe tema plăţii datoriei Cluj Arena. Consiliul Concurenţei nu agreează majorarea de capital DOCUMENT
Problema delicată a alocării a peste 11 milioane de lei din bani publici de către Consiliul Judeţean (CJ) Cluj pentru salvarea de la faliment a societăţii care administrează Cluj Arena, a iscat discuţii aprinse în cadrul plenului forului judeţean, la şedinţa de miercuri.

Consilierul judeţean Rareş Rusu, ales în 2012 pe listele PDL, dar trecut între timp la PMP, a reproşat conducerii liberale a forului judeţean că nu a informat consilierii despre discuţiile care sunt purtate cu Consiliul Concurenţei pe tema alocării acestei sume.

Banii sunt necesari pentru a achita acest debit uriaş către Primăria Cluj-Napoca, drept impozit restant pe stadion, plus penalităţi şi dobânzi. Rusu a prezentat o adresă de la Consiliul Concurenţei (foto), venită la CJ încă din 29 februarie, în care instituţia spune clar că majorarea capitalului social al Cluj Arena SA, cu această sumă, s-ar încadra la categoria ajutor de stat.

Preşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, i-a promis că va primi răspuns în scris pe această temă.

Pentru ca această măsură să nu constituie ajutor de stat, în opinia noastră, ar trebui să se demonstreze că autoritatea locală (CJ Cluj), ca reprezentant al statului, se comportă similar unui investitor privat prudent, iar Cluj Arena SA nu dobândeşte un avantaj competitiv pe care nu l-ar fi obţinut în condiţii normale de piaţă.

Evaluarea comportamentului CJ trebuie să fie realizată pe baza unor studii şi analize ( plan de afaceri) elaborate de către un expert independent, înainte de majorarea capitalului social", se spune în adresa Consiliului Concurenţei trimisă forului judeţean.

În finalul documentului, Consiliul Concurenţei susţine: „Ca o soluţie alternativă majorării de capital propuse, pentru a nu se crea un avantaj de natură economică pentru Cluj Arena SA, CJ ar putea alege varianta acordării unui împrumut în condiţii comparabile cu cele în care acesta ar fi fost oferit de o bancă comercială".

Vicepreşedintele CJ Cluj, Călin Tuluc, a declarat că luni, 28 martie, forul judeţean va ieşi cu o soluţie de rezolvare a acestei probleme delicate a Cluj Arena SA. Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, soluţia pe care o va alege judeţul va fi cea sugerată de Consiliul Concurenţei, şi anume acordarea unui împrumut.

Forul judeţean trebuie să ia o asemenea decizie tot prin votul plenului. Pentru a beneficia de o reducere cu 73 % din valoarea totală a penalităţilor şi dobânzilor către primăria Cluj-Napoca, adică 2,6 milioane din 3,5 milioane de lei, acest lucru ar trebui făcut până la termenul limită de 31 martie 2016. Acest lucru s-ar putea întâmpla într-o şedinţă extraordinară.

Comenteaza