Discuţii între putere şi opoziţie în CJ Cluj, din cauza banilor suplimentari pentru închiderea Pata Rât. "Nu noi suntem de vină, noi doar plătim"

Discuţii între putere şi opoziţie în CJ Cluj, din cauza banilor suplimentari pentru închiderea Pata Rât.
Alocarea a peste 6 milioane de ei în plus din bugetul judeţului pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât a iscat discuţii între reprezentanţii PSD şi conducerea liberală a forului judeţean.

Consiliul Judeţean (CJ) a aprobat miercuri, în ultima şedinţă din acest an, alocarea din bugetul judeţului Cluj, a sumei de de 6.032.846,39 lei (fără TVA), reprezentând contravaloarea lucrărilor suplimentare necesare pentru închiderea și ecologizarea deșeurilor depozitate pe amplasamentul depozitului de deșeuri Pata Rât.

Aceşti bani sunt necesari pentru neutralizarea unei cantităţi suplimentare de deşeuri depozitate ilegal, de peste 500.000 de metri cubi.

Înainte de vot însă, liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Remus Lăpusan, i-a adresat câteva întrebări preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe.

"Cum s-a întâmplat asta, cine este responsabil şi cum ne recuperăm suma de bani pe care o alocăm? Pentru că nu noi suntem de vină că s-a mărit cantitatea de deşeuri acolo, noi doar plătim. Şi dacă această sumă în plus se poate plăti fără licitaţie?", au fost întrebările lansate de Remus Lăpuşan.

"Există o plângere penală care atinge cele două subiecte de care aţi vorbit, responsabilitatea şi recuperarea banilor pentru cantităţile suplimentare. De altfel, acest proiect a fost posibil să-l promovăm abia după ce am avut răspunsul de la Ministerul Mediului, care ne spune explicit că închiderea poate fi făcută doar total, pe toată cantitatea şi nu parţial. Evident că nefiind o cheltuială eligibilă, trebuie să o suportăm din banii judeţului. Iar despre cantităţile suplimentare şi cine este responsabil de depozitarea lor, există încă dinainte de a fi eu preşedinte, o plângere penală în care urmează să se stabilească în concret cine le-a dus acolo. Noi ne-am constituit parte civilă în acel dosar cu această valoare. V-am răspuns la primele două probleme iar legat de suplimentarea cheltuielilor, singura soluţie este ca închiderea să fie abordată unitar de cel care închide rampa, aşa cum a fost licitat. Avem în acest sens o corespondenţă de 6 luni cu Ministerul Mediului ", a explicat şeful CJ Cluj, Alin Tişe.

În cele din urmă proiectul a fost votat cu 28 de voturi "pentru", 2 "abţineri" iar 5 consilieri nu au votat în nici un fel.

Închiderea celor șase depozite urbane neconforme, inclusiv cel mai mare dintre ele, Pata Rât, face parte din proiectului cu fonduri europene Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Cluj.

În cadrul proiectului aprobat miercuri de consilierii judeţeni, conducerea executivă a CJ Cluj a arătat că o eventuală neaprobare a majorării cheltuielilor pentru închiderea depozitului de la Pata Rât ar fi generat riscul rezilierii contractului de închidere şi de aici o întreagă listă de consecinţe nefaste: necesitatea relicitării închiderii depozitelor de deșeuri din județ - lotul 1, prelungirea termenului de închidere a depozitelor cu minim 8 luni și costuri mai ridicate pentru proiect, la nivelul anului 2017, declanșarea unor incendii pe amplasamentul depozitului Pata Rât cu afectarea sănătății populației și a efectuării zborurilor de pe aeroport, chiar posibilitatea returnării fondurilor europene primite pentru finanțarea SMID.

 

 

Comenteaza