Divorţul la Primărie costă, de astăzi

Divorţul la Primărie costă, de astăzi
E oficial: clujenii care vor să divorţeze la Primărie trebuie să plătească o taxă.

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat astăzi fără amendamente proiectul de Hotărâre de Consiliu Local care instituie o taxă la desfacerea căsătoriei direct la Primărie, de acum. Taxa a fost fixată la 300 de lei.

“Primăria municipiului Cluj-Napoca se încadrează printre primăriile cu cele mai multe solicitări, dat fiind numărul relativ mare al căsătorilor încheiate – aproximativ 60-70% din numărul celor încheiate în judeţul Cluj – a numărului mare de cetăţeni care solicită stabilirea domiciliului sau reşedinţei în municipiu sau chiar a celor care locuiesc cu chirie, dar fără forme legale”, se arată în motivarea proiectului de HCL care a fost aprobat astăzi. Aici se precizează că şi alte primării din ţară au dispus această măsură, a instituirii unei “taxe de divorţ”: 650 de lei în Târgu Mureş, 500 lei în Zalău sau 300 de lei în Iaşi şi Baia Mare.

“Considerăm că dacă oferim o procedură pe cât de simplă pe atât de încurajatoare din punct de vedere pecuniar, vom duce actul de divorţ în derizoriu, dând posibilitatea oricărei familii să divorţeze, iar mai apoi să se recăsătorească, creând astfel un cadru instabil şi fragil al aşa numitei instituţii a căsătoriei”, se arată în HCL.

Conform şefului Serviciului de Stare Civilă de la Primăria Cluj-Napoca, Maria Munthiu, instituţia aşteaptă cel puţin 300 de divorţuri, în acest an.

Comenteaza