Două milioane de euro pentru Parcul Feroviarilor

Două milioane de euro pentru Parcul Feroviarilor
Clubul de fotbal CFR Cluj vrea să demareze investiţia de reamenajare a obiectivului şi promite că nu va îngrădi accesul publicului dacă primăria avizează proiectul.

SCS Fotbal Club CFR 1907 a reluat demersurile de reamenajare a parcului, deţinut în administrare pe baza unui contract încheiat acum doi ani cu Regionala CFR Cluj. Clubul a primit în iunie un certificat de urbanism pentru readucerea obiectivului la funcţiunile iniţiale, de promenadă şi agrement. Primăria a cerut avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), fără de care CFR nu poate avansa cu autorizarea proiectului.

Primăria a eliberat SCS Fotbal Cluj CFR 1907, la finalul lunii iunie, un certificat de urbanism pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor pe care societatea îl deţine în administrare. Modernizarea presupune reamenajarea sistemului de alei şi a spaţiilor verzi; plantări suplimentare de copaci; reamenajarea şi extinderea locurilor de joacă şi agrement; reamenajarea fântânii arteziene, a patinoarului artificial existent şi a terenului de sport existent; amenajarea unui teren de sport cu gazon natural; restaurarea clădirii existente cu destinaţia de administraţie şi întreţinere; recondiţionarea împrejmuirii existente; dotarea cu mobilier urban adecvat.

Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, a explicat că beneficiarului i s-a impus prin certificatul de urbanism să respecte reglementările în vigoare privind locurile de parcare şi să obţină un aviz de la CZMI. Subţirică a menţionat că zona nu apare pe lista monumentelor protejate, cum este de exemplu Parcul Central, însă a precizat că e nevoie de acest aviz deoarece în ultimii ani au existat foarte multe proteste ale societăţii civile şi ale arhitecţilor legate de modul în care este abordată modernizarea acestui parc.

"Ca să nu existe discuţii, s-a cerut acest aviz de la Monumente. După ce va fi obţinut dorim să discutăm propunerea de reamenajare la şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism", a afirmat Subţirică. "Am avut un proiect foarte frumos, cu alei pietruite, iluminate, cu fântani arteziene, cu piste de biciclete, tot ce trebuie, şi un teren de fotbal. Acum aşteptăm aprobări. Dacă ele se vor obţine, se va face totul. Dacă nu, asta este, dar e păcat pentru oraş, din punctul meu de vedere. Este un parc deschis publicului, nu va exista nici o poartă acolo", a declarat vicepreşedintele CFR 1907, Ştefan Gadola.

Deşi zona nu este una protejată, în ultimii doi ani societăţii i s-au pus mai multe piedici în demararea acestui proiect, fiind amânată autorizarea, după cum au declarat oficialii CFR Cluj. Planul de bătaie pentru 2012 este ca proiectul să demareze. Totul depinde însă de cât de repede vor fi obţinute autorizaţile. Investiţia de reamenajare este de 1,8-2 milioane de euro, după cum au precizat reprezentanţii societăţii. Acum Parcul Feroviarilor e deschis publicului, existând şi un teren artificial de fotbal care se poate închiria.

Încă de anul trecut, de când s-au organizat o serie de proteste ale societăţii civile prin care s-au acuzat intenţii ale societăţii de a construi în parc şi faptul că s-au început defrişarea de arbori, reprezentanţii CFR Cluj au menţionat că nu vor acest lucru şi că nu intenţionează să transforme Parcul Feroviarilor într-o bază de antrenament pentru echipă, ci vor să redea un parc modernizat tuturor clujenilor. Clubul are un contract pe 25 de ani cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din anul 2010 care vizează tocmai viabilizarea parcului.

Proteste în lanţ

Mai multe organizaţii nonguvernamentale, arhitecţi şi chiar oficiali ai CZMI au cerut anul trecut primăriei să stopeze orice lucrări în Parcul Feroviarilor înainte ca ele să fie autorizate, având în vedere că în primăvara lui 2011 societatea a iniţiat o acţiune de igienizare.

 

 

Comenteaza