Drumurile judeţene, miză de 10 milioane de euro. Taberele din Consiliul Judeţean s-au luptat pentru contract

Drumurile judeţene, miză de 10 milioane de euro. Taberele din Consiliul Judeţean s-au luptat pentru contract
Şeful Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene (RADJ), Călin Platon, a propus Consiliului Judeţean (CJ) un proiect prin care societatea Drumuri și Poduri Județene SA să preia administrarea şi întreţinerea drumurilor judeţene de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP).

 

Pe fir au intrat şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), potrivit cărora scopul noii organizări era atribuirea directă a lucrărilor de reabilitare pe drumurile judeţene, în valoare de 10 milioane de euro. Un document al DNA Cluj din dosarul "Horea Uioreanu", din 20 martie, arată că "potul" de la drumurile judeţene era vizat atât de tabăra acestuia, cât şi de tabăra Ioan Oleleu.

"În ceea ce priveşte contractul privind reabilitarea unor tronsoane din drumurile judeţene, în valoare de 10 milioane euro, cu finanţare europeană, măsurile de supraveghere tehnică realizate în cauză au relevat faptul că toţi funcţionarii vizaţi de investigaţia penală s-au implicat în dirijarea fondurilor către societăţile agreate. Astfel, dacă datele iniţiale indicau faptul că acest contract era vizat numai de numiţii Uioreanu Horea, Pop Răzvan, Abrudean Mircea, Teaha Mihai, Iuga Gavrilă, Lola Liviu Laurenţiu, interceptările convorbirilor telefonice au scos în evidenţă faptul că parte din sumele alocate sunt vizate şi de clientela vicepreşedintelui CJ Cluj, numitul Oleleu Ioan, precum şi a lui Bota Liviu, directorul RAADPP Cluj.

Acest aspect a fost suprins de discuţiile purtate de sus-numiţii în perioada 29 ianuarie - 11 februarie 2014. Astfel, dacă încă de la finele anului 2013 Uioreanu Horea împreună cu consilierii săi Teaha Mihai şi Pop Răzvan au stabilit demararea acestui proiect şi au convenit care sunt firmele prin care el se va derula (cele convenite fiind mult anterioare anunţării licitaţiei publice), la debutul lunii februarie 2014 a rezultat faptul că parte din sumele ce vor face obiectul contractului vor trebui împărţite şi cu vicepreşedintele CJ Cluj, respectiv cu apropiaţii acestuia", scrie în documentul obţinut de portalul clujust.ro.

Oleleu a avut o întâlnire cu Liviu Bota, de la care ar fi aflat de implicarea societăţilor Eurodrum, deţinută de Liviu Lola şi a societăţilor SIAB Development şi Napotech, ale lui Mircea Abrudean.

Procurorii arată că "cele aflate de Oleleu Ioan l-au nemulţumit pe acesta, discuţia cu Bota Liviu având un larg ecou în rândurile celorlalţi funcţionari, rezultatul fiind raportat preşedintelui CJ Cluj (discuţia purtată îla data de 4.02.0214 între Uioreanu şi Pop Răzvan). Decizia luată de preşedintele CJ Cluj a vizat o soluţie de mijloc, satisfacerea cerinţelor tuturor părţilor, astfel că parte din sumele alocate vor ajunge şi "la ei", cu referire la celălalt grup de interese din cadrul instituţiilor implicate în procedura de licitaţie a contractului. La vremea respectivă, PNL şi PSD făceau parte din aceeaşi alianţă politică, USL.

Ioan Oleleu a admis că s-a întâlnit de mai multe ori cu Liviu Bota, pentru că era preocupat de situația drumurilor județene, dar că nu a aflat numele vreunei firme.

Directorul RADJ, fostul prefect Călin Platon, recunoaşte că a depus la sfârșitul anului trecut la CJ un proiect ca societatea pe care o conduce să preia administrarea drumurilor județene și că proiectul a fost discutat cu executivul de atunci, adică Horea Uioreanu și Ioan Oleleu.

În 16 aprilie, procurorii DNA au intrat pe fir în ce priveşte planul de unire a RAADPP cu RADJ (actuala SC Drumuri și Poduri Județene SA).

Mai mult pe clujust.ro.

Comenteaza