După "city manager", la Cluj vom avea şi "county manager"

După
Forul judeţean clujean urmează să aprobe în şedinţa de marţi criteriile, procedura pentru ocuparea și eliberarea din funcție, precum și atribuțiile specifice noii funcții de administrator public din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Această nouă funcţie a fost aprobată odată cu organigrama, în luna septembrie. Potrivit Legii administraţiei locale, numirea și eliberarea din funcție a administratorului public se fac de președintele consiliului județean, pe baza unor criterii, proceduri și atribuții specifice, aprobate de consiliul județean. Numirea în funcție se face pe bază de concurs. Administratorul public poate îndeplinii, în baza unui contract de management, încheiat în acest sens cu președintele consiliului județean, atribuții de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes județean. Președintele consiliului județean poate delega către administratorul public, în condițiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.

ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe preşedinteel CJ Cluj Alin Tişe ce va face exact acest administrator public şi de ce era nevoie de o asemenea funcţie.

"El apare ca post în organigramă şi acum practic este a doua etapă prin care stabilim coordonatele, criteriile de bază pentru o asemenea funcţie şi urmează să analizăm anul viitor dacă se şi ocupă postul. În esenţă, având în vedere problemele şi multitudinea de proiecte pe care le derulează Consiliul, ar fi nevoie de un administrator care să se ocupe de o anumită parte din activitatea de la Consiliul, altceva decât competenţele vicepreşedinţilor, deci acest post nu ia din nicio atribuţie din cele date prin lege vicepreşedinţilor, ci va avea atribuţii pe care eu ca preşedinte, le voi delega acestui administrator public, care va avea alt statut decât o persoană aleasă. E vorba de o completare a echipei.

De exemplu, administratorul poate să coordoneze departamentul juridic, sau poate să coordoneze departamentul de fonduri europene sau poate să coordoneze departamentul de monitorizare a Parcului Industrial Tetarom , sau multe altele", a declarat Alin Tişe.

Şeful forului judeţean a mai afirmat că în ţară sunt foarte multe consilii judeţene care au administrator public, şi a dat exemple ca şi Suceava, Constanţa sau Braşov şi a precizat că unele au acest post de foarte mulţi ani.

Potrivit proiectului de hotărâre, pe lângă criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească administratorul public, există şi unele criterii specifice pentru ocuparea acestui post: "studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, într-unul din domeniile: științe juridice, științe economice, științe administrative, științe tehnice; vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției de minim 5 ani; abilități, calități și aptitudini: abilități de comunicare și adaptabilitate la situații neprevăzute, capacitate de a evita și rezolva stări conflictuale, capacitate de analiză și sinteză, capacitate de a lua decizii, abilități de mediere și negociere, capacitate de rezolvare eficientă a problemelor."

Numirea în funcție a administratorului public se face prin dispoziție a Președintelui Consiliului Județean Cluj, pe perioadă determinată, dar nu mai mult decât mandatul Președintelui Consiliului Județean Cluj, aceasta fiind prevăzută în contractul de management.

Amintim că anul trecut, Primăria Cluj-Napoca l-a numit în funcţia de administrator public sau"city manager" pe fostul viceprimar Gheorghe Şurubaru, în urma unui concurs la care a fost singurul candidat.

 

 

Comenteaza