Emil Boc, cu jalba la Consiliul Local Cluj-Napoca. Vezi ce solicită şi ce replică a primit

Emil Boc, cu jalba la Consiliul Local Cluj-Napoca. Vezi ce solicită şi ce replică a primit
Deşi are doar câteva luni de când a fost aprobat, în decembrie 2014, noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca a fost modificat de mai multe ori, la cererea unor proprietari, nemulţumiţi de destinaţia pe care au primit-o terenurile lor.

În şedinţa forului deliberativ al municipiului Cluj-Napoca din 3 septembrie, consilierii locali vor avea în faţă o petiţie venită chiar din partea primarului Emil Boc.

Emil Boc solicită Consiliului Local Cluj-Napoca în numele Direcţiei Patrimoniu a primăriei să aprobe modificarea parţială a PUG prin schimbarea încadrării unui teren de circa 81 de hectare, aflat în proprietatea municipalităţii, în zona Borhanci, din teren agricol în zonă de urbanizare în care să se construiască locuinţe, echipamente publice şi spaţii verzi.

Primarul arată că actuala reglementare vatămă dreptul administraţiei locale de folosinţă a terenurilor respective, limitând destinaţia unor viitoare construcţii.

„Propunerea de modificare a terenurilor nu a fost motivată de un memoriu sau o justificare întemeiată, cu atât mai mult cu cât, prin hotărârile emise de către Consiliul Local, zona a fost definită ca zona de dezvoltare a municipiului, respectiv zonă rezidenţială, cu funcţiuni complementare. De asemenea, actuala reglementare nu este justificată, având în vedere că, zonele adiacente parcelelor (sud şi vest) sunt zone cu locuinţe construite", a susţinut Emil Boc în plângerea prealabilă.

Direcţia de Urbanism a cerut un punct de vedere faţă de cererea primarului şi arhitectului Adrian Borda, şeful de proiect al proiectantului PUG.

„Dezvoltare durabilă" versus „dezvoltare incertă"

Destinaţia terenurilor în cauză a fost stabilită în concordanţă cu principiile dezvoltării durabile, ale conservării şi protejării mediului, în condiţiile nevoilor de dezvoltare a municipiului. Susţinerea că utilizarea unui teren într-un anumit scop e determinată DOAR de criteriul proprietăţii e inacceptabilă, conducând la un mod distructiv de dezvoltare. Pe de altă parte, în cazul unei nevoi reale de dezvoltare, Primăria/deţinătorul terenului poate oricând să elaboreze un PUZ, prin care să schimbe, între altele, destinaţia terenului în concordanţă cu nevoile oraşului. Un PUZ e obligatoriu, conform legislaţiei actuale, în orice caz. A schimba PUG pentru nişte nevoi de dezvoltare incerte nu e rezonabil ( a se vedea ceea ce s-a întâmplat cu Cartierul Tineretului, Poligonul de la Sfântul Ioan, Lomb, etc)", a fost opinia comunicată de şeful de proiect şi transmisă mai departe de Direcţia de Urbanism în „Informarea" din mapele consilierilor locali.

Despre proiectele eşuate ale primăriei privind construcţiile de locuinţe din zona Lombului a relatat şi Ziua de Cluj pe larg în câteva articole anterioare.

Liber la construcţia de locuinţe

Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică şi directorul executiv al Direcţiei de Urbanism , Corina Ciuban, i-au dat dreptate şefului direct, primarul Emil Boc, şi au propus consiliului local admiterea plângerii prealabile şi revocarea în parte a HCL de aprobare a PUG, prin modificarea încadrării funcţionale a terenului situat în zona Borhanci, din teren agricol în zonă de urbanizare cu locuinţe cu regim redus de înălţime.

Poziţia Direcţiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca este susţinută prin afirmaţia că „acest teren constituie o rezervă considerabilă a municipiului, pentru soluţionarea unor solicitări privind construirea de locuinţe sociale, atribuirea de parcele pentru tineri căsătoriţi, veterani de război sau alte nevoi".

Votul consilierilor în acest caz pare o formalitate, tinând cont de faptul că Emil Boc are o majoritate confortabilă în consiliul local iar, de obicei, recomandarea Direcţiei de Urbanism cântăreşte greu în decizia aleşilor locali.

 

Comenteaza