Expropriaţii de la aeroport vor protesta în faţa Consiliului Judeţean

Expropriaţii de la aeroport vor protesta în faţa Consiliului Judeţean
Clujenii nemulţumiţi de despăgubirile pe care le vor primi în urma exproprierilor necesare extinderii aeroportului vor protesta marţea viitoare în faţa sediului Consiliului Judeţean Cluj.

Nemulţumiţi de decizia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj privind despăgubirile pentru exproprierea terenurilor necesare extinderii Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, clujenii afectaţi de această situaţie au înfiinţat Grupul de iniţiativă al proprietarilor Someşeni-Exproprieri-Aeroport şi anunţă proteste în stradă.

"Grupul de iniţiativă al proprietarilor Someşeni-Exproprieri-Aeroport anunţă pe această cale că marţi, în data de 09.07.2013, cu începere de la ora 14.45 vom organiza o manifestaţie de protest în faţa Consiliului Judeţean Cluj (calea Dorobanţilor), prin care locuitorii din Someşeni şi Apahida afectaţi de proiectul de extindere al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca îşi vor arăta nemulţumirile faţă de instituţiile statului care prin orice mijloace desconsideră dreptul fundamental la proprietate al cetăţeanului. Vom încerca să obţinem de la persoanele de decizie ale Consiliului Judeţean răspunsuri pertinente la problemele apărute cu ocazia acestui proiect: realizarea proiectului în etape: etapa I , etapa a II-a ,... etapa a N-a , situaţiile apărute prin care unii proprietari expropriaţi deja (prin etapa I sau II) nu mai au acces la alte terenuri ale lor (care vor fi expropriate în .. etapa a N-a), SUBEVALUAREA ÎN MOD GROSOLAN a valorii terenurilor noastre etc. Vom înainta către Consiliul Judeţean, Prefectură, Primărie şi alte instituţii abilitate un memoriu în care ne vom arăta nemulţumirile", a transmis pentru ZIUA de CLUJ Radu Rusu, reprezentant al Grupului de iniţiativă.

Organizatorii protestului au obţinut autorizaţie de la Primăria Cluj-Napoca pentru manifestaţie şi le transmit tuturor proprietarilor care se află în această situaţie să se alăture protestului. "Se dau despăgubiri de 40 de bani pe metrul pătrat, în Apahida. Avem o persoană căreia pentru 2.000 de metri pătraţi i s-au acordat 900 de lei. S-a făcut o subevaluare grosolană, acesta e motivul pentru care protestăm", a declarat Radu Rusu.

Diminuarea sumelor care se acordă cu titlu de despăgubiri pentru terenurile ce trebuie expropriate în vederea extinderii Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca pare să aibă legătură cu vizita de la începutul lunii iunie a vicepremierului Liviu Dragnea, la Cluj. Dragnea s-a declarat nemulţumit de ritmul lucărilor la noua pistă şi a cerut grăbirea procesului de expropriere, iar consecinţa a fost că instituţia responsabilă, respective CJ Cluj, a diminuat sumele fixate pentru despăgubirea expropriaţilor. Sute de proprietari, ce se declară afectaţi de această măsură, s-au considerat înşelaţi şi cred că decizia CJ de a diminua sumele ce se anunţaseră iniţial a fost luată pentru ca autoritatea judeţeană să reuşească să acopere cheltuielile necesare pentru exproprieri.

Ioan Oleleu, vicepreşedintele CJ Cluj, spune că administraţia judeţeană este deschisă să asculte nemulţumirile oamenilor, însă, subliniază, totodată că evaluarea terenurilor ce urmează a fi expropriate a fost făcută legal. "Suntem deschişi să ascultăm nemulţumirile cetăţenilor şi în limite legale încercăm să le rezolvăm. Tot ce a însemnat expropriere, proceduri, s-a făcut legal. S-a efectuat o expertiză, nu de către CJ, ci de către un expert. Există un model de calcul, în funcţie de poziţionarea terenului. Va fi nevoie să analizăm punctual fiecare caz, pentru că nu toţi oamenii sunt nemulţumiţi. Explicaţia pentru diminuarea preţurilor se află la evaluator", a declarat Oleleu, fără a putea preciza cum se numeşte acesta.

Comenteaza