Fântâna reparaţiilor veşnice: un sfert de milion pentru intervenţia de sezon în Piaţa Unirii

Fântâna reparaţiilor veşnice: un sfert de milion pentru intervenţia de sezon în Piaţa Unirii
Un proiect ambiţios de 1,5 milioane de euro pus în operă de primărie la final de 2009 pentru a schimba faţa Pieţei Unirii a generat în fiecare an noi investiţii de la bugetul local.

Chiar dacă primăria a plătit, acum patru ani, un milion de lei doar pentru a avea o fântână în centru, în fiecare an aceasta a înregistrat crăpături, fisuri şi disfuncţii. Plus bani de la bugetul local pentru reparaţii. Anul acesta administraţia mai organizează o licitaţie de 250.000 de lei pentru a repara fântâna din Piaţa Unirii.

Fântâna din Piaţa Uniri va fi reparată pe baza unei licitaţii. Primăria a lansat o procedură de achiziţie a unor lucrări de reabilitare şi renovare a obiectivului. Achiziţia este estimată la aproximativ 250.000 de lei. Procedura vizează, potrivit anunţului de licitaţie, proiectare şi execuţie (expertiză tehnică, proiect autorizaţie de construire, proiect tehnic şi caiet de sarcini pentru execuţia lucrărilor, detalii de execuţie lucrări - reabilitare, renovare, lucrare în piatră, instalaţii). Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 11 martie, iar cel de realizare a contractului este de trei luni.

"Firma care s-a ocupat de proiectul de amenajare a Pieţei Unirii şi-a încheiat aventura şi nu mai există. De aceea noi am refăcut caietul de sarcini pentru repararea acesteia în calitate de proiectant, la solicitarea primăriei. În plus, de această dată am impus condiţii legate de rezistenţă. Fiecare învaţă din greşeli", a declarat pentru ZIUA de CLUJ arhitectul Eugen Pănescu de la Planwerk, cei care au realizat proiectul de arhitectură pentru pietonalizarea zonei Eroilor-Unirii. Acesta a recunoscut că în cazul fântânii costurile de realizare şi întreţinere puse la bătaie în ultimii ani de administraţia locală nu au fost "chiar normale". "Estimarea din caietul de sarcini iniţial pentru lucrările din Piaţa Unirii a fost corectă. Există costuri generate de utilizarea pieţei. Bucăţile de pavaj au fost scoase iar apoi nu au fost puse bine la loc. Toate aceste lucruri costă. Ce nu a fost normal sunt costurile cu reparaţiile la fântână", a menţionat arhitectul. În iulie anul trecut, potrivit informaţiilor furnizate de primărie, instituţia a fost nevoită să plătească lucrările de reparaţie ale fântânii, în valoare de 90.000 de lei, din fonduri proprii. Aceasta deoarece societatea care a realizat lucrările de modernizare din Piaţa Unirii (de 7 milioane de lei), Iridium, se afla în insolvenţă şi nu s-a mai putut ocupa de lucrare, aflată în garanţie. Fântâna a presupus, potrivit primăriei, aproape 1 milion de lei din contractul cu Iridium.

În aprilie 2011 s-au mai efectuat reparaţii la fântână, primăria mizând pe garanţia de peste 100.000 de lei, conform contractului, însă muncitorii de la Iridium care au îngrădit obiectivul au efectuat lucrări formale. Oficialii primăriei promiteau că fântâna din Piaţa Unirii va fi mult mai bine protejată pentru ca pavajul să nu se mai deterioreze. Potrivit primăriei, problemele cu fântâna din Piaţa Unirii au apărut deoarece constructorii nu au putut efectua toate tratamentele specifice pentru protejarea pietrei din piaţă din pricina perioadei reci şi a lucrărilor efectuate în zonă la grupul statuar Matei Corvin, în momentul în care s-a dat în folosinţă piaţa cu fântâna (toamna lui 2009).

 

 

Comenteaza