Fară transport în comun pe timpul nopţii. Care sunt argumentele invocate de Emil Boc

Fară transport în comun pe timpul nopţii. Care sunt argumentele invocate de Emil Boc
Transportul în comun pe timp de noapte nu va fi implementat în Cluj-Napoca prea curând. Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, consideră că un asemenea proiect nu este rentabil pentru administraţia clujeană.

Problema introducerii transportului în comun pe timpul nopţii a fost adusă tot mai des în discuţie în ultima perioadă. Chiar dacă unele voci din administraţia locală pledează pentru atingerea acestui deziderat, iar oamenii par încântaţi de idee, primarul Emil Boc se opune vehement acestei propuneri. Principalele motive invocate? Costurile prea mari şi problemele care ar putea să apară în transportul de zi.

"Nu vom avea transport pe timp de noapte în Cluj pentru că nu ne permite numărul actual de autobuze din dotare. Costurile ar fi foarte mari. Nici dacă am majora prețul biletelor nu am putea suporta costurile. Șoferii ar trebui să se împartă în ture de zi și de noapte și ar avea de suferit transportul de zi", a declarat Emil Boc la Napoca FM.

Pe de altă parte, edilul este de părere că pe lângă costurile mari generate, implementarea unor linii de autobuz, troleibuz sau tramvai pe timpul nopţii ar putea să ducă la diminuarea activităţii pe care o derulează taximetriştii.

"Putem vedea că nici în marile orașe europene transportul pe timpul nopții nu poate fi pus în vigoare. Plus că ar însemna să "omorâm" o altă latură a transportului alternativ, adică taximetria", a adăugat primarul.

În luna iulie, consilierul local PNL Ioan Bîldea a realizat un sondaj pentru a vedea care este părerea clujenilor în ceea ce priveşte introducerea transportului public pe timp de noapte. Chestionarul a fost completat de 8.125 de persoane, dintre care 93,5%, adică 7.598, au fost de partea propunerii lui Bîldea, asta în timp ce 527 nu au fost interesaţi de transportul în comun pe timpul nopţii. În ceea ce priveşte ora până la care ar trebui să circule mijloacele de transport în comun, 3.468 dintre respondenţi, adică 45.6%, sunt de părere că acestea ar trebui să fie pe trasee până la 05:00, ora la care începe programul de zi.

"Dacă ani la rând s-a refuzat mereu ideea de transport în comun nocturn pe motiv că nu este încă momentul, consider că acum este oportună elaborarea unei soluții care să cuprindă câteva mijloace de transport în comun care să circule noaptea pe rutele importante ale orașului", explica Bîldea în luna iulie.

Comenteaza