Ferma de pui din Floreşti. Val de sesizări la Agenţia de Mediu, iar primarul din Floreşti ameninţă cu Tribunalul

Ferma de pui din Floreşti. Val de sesizări la Agenţia de Mediu, iar primarul din Floreşti ameninţă cu Tribunalul
Firma Bravinvest care deţine ferma de pui din Floreşti a primit o decizie favorabilă în cazul procedurii privind autorizarea de mediu.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că încă nu a fost emisă autorizaţia integrată de mediu şi că decizia care a fost trimisă societăţii nu este ultima etapă a procedurii de autorizare.

Directorul APM Cluj spune că există un termen legal de 30 de zile de la data unei asemenea decizii, luate în 4 aprilie, şi până la momentul în care se emite autorizaţia propriu-zisă de mediu, dar că deja au fost depuse la agenţie mai multe sesizări împotriva autorizării, care vor trebui analizate fiecare în parte, ceea ce va prelungi mai mult procedura.

Crăciun afirmă că şi în cazul în care ferma de păsări va primi autorizaţia integrată de mediu, vor fi impuse firmei condiţii riguroase de exploatare, astfel încât populaţia din Floreşti să nu aibă de suferit.

Pe de altă parte, primarul Horia Şulea ne-a declarat că aşteaptă să vadă ce se întâmplă după cele 30 de zile, iar dacă ferma va primi autorizaţie integrată de mediu, Primăria Floreşti va ataca decizia la instanţa de contencios administrativ. La sfârşitul lunii februarie, atât Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, cât şi primarul au criticat în termeni duri reautorizarea fermei de pui din Floreşti.

"CJ constată cu surprindere că APM Cluj dorește să avizeze funcționarea fermei de pui din mijlocul cartierului de locuințe din Florești. Facem mențiunea că cetățenii comunei au fost împotriva acestui demers și că APM Cluj, ignorând toate demersurile procedurale deja îndeplinite, nu ține cont de dezbaterea care a avut loc, organizând-o, de fapt, de fațadă, doar ca să bifeze procedural operațiunea.

Din păcate, APM Cluj va condamna floreștenii să trăiască într-un mediu poluat, toxic, care afectează sănătatea publică. APM Cluj trebuie să își asume răspunderea în fața celor aproximativ 38.000 de locuitori ai comunei Florești.

Am solicitat deja APM Cluj să reanalizeze dosarul - acele ferme se autorizează de fapt ulterior existenței locuințelor, să analizeze temeinic plângerile oamenilor și contestațiile cetățenilor. Mai mult, am solicitat atât APM Cluj cât și Instituției Prefectului să se opună unui demers nejustificat de avizare a fermelor de pui între locuințe și să țină cont de interesele și solicitările cetățenilor" a susţinut conducerea forului judeţean.

"Cu maximă stupoare am aflat că APM ia în calcul serios acordarea avizului de mediu pentru ferma de pui din Floreşti. Un aspect deosebit de îngrijorător. În prezent, după nenumărate demersuri ale Primăriei Floreşti şi nu numai, funcţionarea fermei este sistată, aceasta nefiind avizată.

În şedinţa interinstituţională de marţi a CAT din cadrul APM s-a cochetat cu ideea emiterii avizului. Chiar dacă nu s-a luat nicio decizie, avizul de mediu este posibil. Solicit ferm reprezentanţilor APM să cântărească cu celeritate şi maximă obiectivitate această problemă.
Susţin în totalitate demersul preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, care cere APM să reanalizeze dosarul de avizare şi Instituţiei Prefectului să se opună unui demers nejustificat.

Opinez, fără putinţă de tăgadă, că dreptul constituţional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreşteni nu poate fi călcat în picioare de nici o instituţie a statului român. Legislaţia în vigoare trebuie să vină ca un suport al acestui principiu şi nu ca o scuză în faţa neputinţei şi a lipsei de asumare a răspunderii.

APM Cluj nu poate trece peste voinţa a mii de floreşteni exprimată public cu ocazia consultării publice. Am încrederea că aceasta a fost nu o etapă procedurală ci efectiv o consultare şi o ascultare a voinţei floreştenilor.

Deosebit de important în această discuţie e aspectul raportat la momentul acordării noului aviz. Vorbim de un nou aviz, care trebuie să ia în considerare situaţia din acest moment. Jongleriile patetice cu cine a fost prima, ferma sau blocurile şi perspectiva legală a acestei probleme este apanajul altor instituţii ale statului şi nicidecum a APM Cluj.

În acest moment se discută despre avizarea unei ferme in mijlocul unei comunităţi de peste 40.000 de oameni care şi-au exprimat, pe bună dreptate, dezacordul legat de acest aviz. Voi face toate demersurile legale pentru a reprezenta şi apăra dorinţa floreştenilor", a declarat la rândul său, primarul Floreştiului.

Comenteaza