Fiecare cartier va avea primăria sa

Fiecare cartier va avea primăria sa
Municipalitatea a investit peste 1,2 milioane de lei din 2005 până în prezent pentru amenajarea celor şase primării de cartier.

 Premierul Emil Boc a inaugurat sâmbătă cea de-a şasea primărie de cartier din Cluj-Napoca, în Zorilor. Primarul Sorin Apostu spune că următorul punct de lucru de cartier va fi deschis în Gheorgheni. Edilul a menţionat că prin amenajarea primăriilor de cartier s-a reuşit degrevarea instituţiei în ceea ce priveşte încasarea taxelor şi impozitelor locale şi depunerea actelor de către clujeni.

 

Prezent la Cluj, premierul Emil Boc a inaugurat cea de a şasea primărie de cartier, mai ales că sediul acesteia este la nici o sută de metri de reşedinţa familiei sale din Cluj-Napoca. Boc, cel care a iniţiat proiectul primăriilor de cartier în municipiu pe timpul primului mandat de primar, a declarat că astfel de demersuri sunt un semn al descentralizării deoarece, în acest fel, contribuabilii nu mai pierd timp deplasându-se, ori de câte ori au o problemă, la sediul central al administraţiei locale clujene.

 

 “Mă bucur că administraţia ajunge cât mai aproape de cetăţean: E un principiu la care am ţinut, ca primar, şi ţin şi acum ca prim-ministru, ca administraţia să ajungă acolo unde are nevoie cetăţeanul. Primăria de cartier vine în folosul omului, în sensul că acesta economiseşte timp şi bani şi nu mai coboară în centru să îşi plătească taxele”, a spus Boc. Acesta chiar a promis că anul viitor îşi va plăti la noua primărie taxele şi impozitele locale.

 

La inaugurare, au mai participat prefectul Florin Stamatian, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, parlamentari şi consilieri locali. Edilul de Cluj, Sorin Apostu, a explicat că investiţia în noua primărie de cartier amenajată pe strada Pasteur nr. 60 a fost de 113.000 de lei, locuitorii din Zorilor având posibilitatea să îşi achite acolo taxele şi impozitele locale şi să depună acte la registratură.

 

“Am făcut deja analize pe aceste primării de cartier şi putem spune că, într-adevăr, activitatea de la centru s-a degrevat considerabil. Dacă în 2007 aveam un număr de peste 70 de clujeni care apelau dimineaţa la serviciile primăriei de cartier, acum numărul acestora este considerabil. Iniţial au mai fost discuţii referitoare la transportul banilor încasaţi de către aceste primării de cartier. Acum avem contract cu Total Security, care are maşină blindată şi există şi trei maşini ale poliţiei comunitare care constituie escorta. Nu mai avem nici casiere stresate şi lucrurile merg foarte bine. Următorul cartier unde vrem să deschidem o altă primărie este Gheorgheni. Mai multe detalii vom oferi la momentul potrivit”, a subliniat primarul Sorin Apostu.

 

La Cluj-Napoca funcţionează, pe lângă noua primărie de cartier din Zorilor, alte cinci astfel de unităţi. Prima dintre ele a fost inaugurată în ianuarie 2005 şi se adresează cetăţenilor din cartierul Mănăştur, funcţionând pe strada Ion Meşter 10-12. Anul trecut, la finele lui iunie, Emil Boc, pe atunci primar, a inaugurat şi cea de-a cincea primărie în cartierul Grigorescu, pe strada Alexandru Vlahuţă nr. 46-48, la parterul Liceului “Onisifor Ghibu“ (amenajarea sediului a presupus cheltuirea a peste 120.000 de lei – n.red.).

 

Cronologic, cea de- a doua primărie de cartier a fost deschisă în mai 2006, în Mărăşti, pe strada Fabricii nr. 4. Valoarea investiţiei în amenajarea sediului a fost de peste 100.000 de lei. în următorul an, 2007, au mai fost înfiinţate alte două puncte de lucru pentru cartierul Iris (sediu situat în Piaţa Karl Liebcknecht şi realizat în parteneriat cu Banca Transilvania, municipalitatea investind peste 500.000 de lei – n.red.) şi pentru locuitorii din Someşeni (pe strada Traian Vuia nr. 41, la Căminul cultural, cu păstrarea destinaţiei acestuia pentru evenimente sau nunţi).

 

 Primăria de cartier din Iris a presupus investiţii de peste 270.000 de lei, mai ales pentru că a fost nevoie de modernizarea sistemului de încălzire al Căminului Cultural unde funcţionează. “Este vorba de respectarea unei promisiuni făcute la începutul mandatului de primar. Clujenii vor economisi timp şi bani, iar noi vom veni mai aproape de cetăţean, pentru ca acesta să aibă un acces mai uşor la serviciile administraţiei publice locale”, declara Emil Boc în 2007.

Comenteaza