Filarmonică, parking experimental, pietonalizarea Pieţei Unirii. Ce propun partidele la dezbatere publică pe bugetul Clujului

Filarmonică, parking experimental, pietonalizarea Pieţei Unirii. Ce propun partidele la dezbatere publică pe bugetul Clujului
Primăria a venit cu un proiect de buget pe 2016, care joi va fi supus unei dezbateri publice. Partidele din consiliul local cer explicaţii şi au propriile idei, pe care vor să le includă în buget.

PSD a cerut dezbatere publică pe bugetul Clujului pentru 2016 şi a primit-o. Joi, la ora 15:00, oricine este interesat de felul în care se cheltuiesc banii publici ai municipiului este invitat în Sala de sticlă a Primăriei. ZIUA de CLUJ a discutat cu reprezentanţii principalelor partide din consiliul local pentru a vedea ce cred despre buget şi cu ce propuneri suplimentare vor veni.

Aşa cum era de aşteptat, liberalii nu găsesc nicio hibă la proiectul de buget care s-a aflat în consultare publică pe website-ul primăriei. Radu Moisin, de la PNL, consideră că este un buget echilibrat şi apreciază în special finanţarea secţiei de urgenţe de la Spitalul Clinic Municipal. Aceasta ar urma să funcţioneze 24 de ore, să aibă parte de personal calificat şi de dotări de ultimă generaţie. Iniţiativa îi aparţine chiar lui Moisin şi a fost lansată într-o şedinţă de consiliu local de la finalul anului trecut.

Nu la fel de încântat de proiectul de buget este liderul grupului UDMR din consiliu, Csoma Botond. Acesta a spus că membrii uniunii au avut o şedinţă specială în care au discutat pe marginea bugetului Clujului.

„Ne interesează ce se întâmplă cu proiectul Filarmonicii; s-au acordat foarte puţini bani pentru studii în această direcţie. Nu se pomeneşte nimic în buget despre proiectele mari de infrastructură, despre care se discută în consiliul local de vreo 10 ani; nu am văzut nimic despre inelele de ocolire sudic şi nordic ale oraşului.

Am dori să se înceapă ceva în sensul pietonalizării laturii vestice a Pieţei Unirii;s-a discutat despre asta anul trecut, dar nu am găsit nimic evidenţiat în proiectul de buget. Şi, desigur, cu faţadele, s-a început acel program multianual, să vedem dacă mai putem aloca bani, care sunt impedimentele practice pentru care din fondurile care s-au alocat iniţial nu s-au prea realizat lucrări", a spus Csoma.

Liderul social-democraţilor din consiliul local, Claudia Anastase, are, de asemenea, un set de propuneri pentru îmbunătăţirea bugetului pe 2016. „Ne dorim un parking experimental pe structură uşoară, în cea mai accesibilă zonă cu putinţă, în care nu deranjăm absolut nicio comunitate sau unde găsim deschidere din partea comunităţii respective.

Vrem, de asemenea, o proiecţie, cel puţin pe partea a doua a anului sau spre sfârşitul anului, cu conceptul scoaterii abonamentelor de parcare şi chiar a eliminării totale a parcărilor din unele zone ale Clujului. Mi-am propus şi o modificare esenţială de raportare la modul în care se dau bani la sport. Nu e normal ca unii dintre performerii Clujului să se antreneze în alte oraşe. Vom mai aduce în discuţie şi o piaţă agroalimentară în zona Dâmbul Rotund", a dezvăluit Anastase.

Bugetul total al municipiului este de 1.116.388.238 lei. Din aceşti bani, 348 de milioane merg către dezvoltare. Primăria are numeroase proiecte, unele continuate de anul trecut, altele noi. Cea mai mare sumă, 47 de milioane, merge către Centrul Regional de Excelenţă în Industrii Creative, supranumit „Buftea de Cluj" sau „Hollywood-ul pitic", parte a proiectului Cluj Innovation City.

Acesta a pierdut finanţarea pe fonduri europene. Primăria a pus deoparte 22 de milioane de lei, cu titlul de „dotări independente", pentru Compania de Transport Public Cluj-Napoca, bani care ar urma să fie folosiţi pentru cumpărarea de troleibuze. Bugetul menţionează şi podurile pe care primăria doreşte să le reabiliteze. Este vorba despre podul Traian, despre cel de pe strada Porţelanului şi despre puntea pietonală din Grigorescu.

Primăria are în plan construirea unui parking suprateran nou, pe strada B. P. Hasdeu. În buget sunt prevăzuţi bani pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, dar şi 15 milioane de lei pentru lucrările propriu-zise. Parkingul este nou, dar proiectul e vechi. Acesta a apărut an de an în buget, ar urma să se realizeze în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, dar lucrările tot nu au fost încă pornite.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat prin vot într-o şedinţă de consiliu local. Potrivit art. 39 din legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, acesta trebuie să fie adoptat în 45 de zile de la data publicării legii de aprobare a bugetului de stat în Monitorul Oficial. Cum legea bugetului de stat pe anul 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 941 din 19 decembrie 2015, înseamnă că ar trebui să avem un buget local adoptat cel târziu în 2 februarie.

Comenteaza