Finanţare pentru centrul de activităţi şi cazare pentru persoanele cu dizabilităţi din Cluj

Finanţare pentru centrul de activităţi şi cazare pentru persoanele cu dizabilităţi din Cluj

Consiliul Județean (CJ) Cluj, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), a obținut finanțare pentru proiectul de înființare a primului serviciu social cu cazare de tip centru respiro pentru persoane adulte cu dizabilități.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a notificat instituția clujeană cu privire la admiterea finanțării proiectului ,,Centru respiro pentru persoane adulte cu dizabilități”. Valoarea proiectului este de 671.000 de lei, din care 552.000 de lei vor fi primiți din bugetul de stat, diferența urmând a fi asigurată de către solicitant.

,,Este o nouă reușită care ne bucură, întrucât vine în sprijinul unei inițiative extrem de utile pentru persoanele cu dizabilități și pentru aparținătorii acestora din întreg județul. Vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca acest centru să devină funcțional în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Scopul proiectului este acela de a crea la nivelul comunității clujene un serviciu social de tip respiro care să furnizeze un ansamblu de activități persoanelor adulte cu dizabilități aflate în îngrijirea asistenților personali, asistenților personali profesioniști, tutorilor sau a altor membri ai familiei, în vederea menținerii potențialului personal și prevenirii instituționalizării.

Fiecare beneficiar care va accesa aceste servicii sociale va fi abordat în mod individualizat, în concordanță cu tipul de handicap – somatic, vizual, fizic, auditiv, mental. Acesta va beneficia de îngrijire și supraveghere 24/24 ore, pentru o perioadă determinată.

Înființarea acestui serviciu de tip rezidențial va veni și în întâmpinarea nevoii familiilor sau a celor care au în îngrijire persoane cu dizabilități de a-și rezolva anumite probleme de ordin personal, inclusiv nevoia de odihnă, timp în care persoana cu handicap se află într-un mediu sigur.

Inițiativa va fi implementată în zona urbană sau suburbană a județului de către DGASPC împreună cu Filiala Napoca a Societății Române de Sprijin a Vârstnicilor și Suferinzilor cu Afecțiuni de Tip Alzheimer.

Comenteaza