Firme din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj vor să transforme zona Expo Transilvania

Firme din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj vor să transforme zona Expo Transilvania

Patru asocieri se luptă pentru contractul de revitalizare a zonei cunoscute drept ExpoTransilvania din cartierul Mărăști.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Mai precis, este vorba despre serviciile de elaborare a planului urbanistic zonal (PUZ), expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investiție, studiilor de fezabilitate și documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectelor tehnice, respectiv asigurarea asistenței tehnice în perioada de execuție a lucrărilor pentru obiectivul mixt de investiții.

Proiectul prevede regenerarea urbană a zonei verzi Expo Transilvania: amenajarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor adiacente, după conceptul Walkable and Smart City, dar și construirea unui parking. 

Asocierile înscrise

  • FIP Consulting (lider), Novart Engineering (Bucureşti). Firma lider a realizat proiectul pentru modernizarea str. Moţilor, din Cluj-Napoca, iar cea de a doua a depus oferte pentru studiile Companiei Naționale de Investiții pentru Sala Polivalentă Timişoara sau verificarea proiectului pentru noul Spital de Urgenţă Sibiu. 
  • Atelier Mass (lider), Gradinstal, D&B Proiectare, Lamina, Archaeus (Cluj). Liderul asocierii face proiectul pentru modernizarea Cetăţuii, a câștigat premiul doi în cadrul concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și premiul trei pentru amenajarea malurilor Someșului.
  • Metapolis Architects (lider), Prodeco Arhitectură și Inginerie. Compania lider este din Bruxelles şi, în colaborare cu Atelier Mass, face proiectul pentru Cetăţuie. 
  • Ina Stoian Atelier Proiectare (lider), Daedalus Proiect, Neo Plan, Patrulius și Asociații (Bucureşti) 

Ofertele sunt în etapa evaluării tehnice, iar câştigătorul va fi anunţat în vara acestui an. Amintim că Primăria Cluj-Napoca urmărește revitalizarea zonei cunoscute drept ExpoTransilvania, din cartierul Mărăști, pe o suprafață de 17 ha, prin regenerarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor și spaţiilor publice adiacente și dotarea acestora cu echipamente cu tehnologie de tip Smart City, realizarea unui parking și reglementarea viziunii urbanistice pentru viitor.

Principalele obiective de investiţii ale proiectului:

- Modernizarea Parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc: 10 ha)
- Aplicarea principiilor Walkable City, pentru îmbunătățirea calității spațiului public
- Construirea unui parking în zona de intervenţie (minimum 350 locuri)


Parc modern

Spaţiul verde va fi nu doar reabilitat, ci şi extins. Vor fi plantaţi arbori, vor fi realizate facilităţi sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare / promenadă, o zonă de joacă pentru copii în care se doresc instalații creative, incluzive, ecologice. Finanţarea investiţiei va fi realizată în prima fază din fonduri de la bugetul local, urmând ca ulterior să fie accesate surse de finanțare europene nerambursabile, după aprobarea programelor Uniunii Europene aferente următoarei perioade programatice. Un alt punct de atracție îl va reprezenta teatrul în aer liber, respectiv spațiul amenajat pentru workshop-uri și evenimente. Proiectul include zone adaptate persoanelor cu dizabilități.


Străzile - Walkable City

Componenta aceasta a investiției include amenajare de zone pietonale / shared-space, infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart -

Arterele vizate sunt str. Dâmboviţei – tronsonul dintre str. Ialomiţei şi calea ferată; str. Ialomiţei – tronsonul dintre str. Dâmboviţei și intersecția cu str. Fabricii de Zahăr; str. Tribunul Vlăduţiu - tronsonul dintre str. Dâmboviţei și Răsăritului; aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre str. Dâmboviţei și Cojocnei.

De asemenea, primăria lucrează la identificarea amplasamentului pentru un nou parking, de minimum 350 locuri, în această zonă (Expo Transilvania / IRA). Ținând cont de avize și exproprieri, timpul estimat până la lansarea procedurii de execuție este de 16-18 luni. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare: 2,2 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza