Groapa de gunoi de la Pata Rât mai înghite 3,5 milioane de lei. Ce spun autorităţile judeţene

Groapa de gunoi de la Pata Rât mai înghite 3,5 milioane de lei. Ce spun autorităţile judeţene
Chiar dacă, oficial, aici nu se mai depozitează deşeuri menajere, groapa istorică de gunoi de la Pata Rât continuă să îi afecteze pe clujeni.

După incendiul care a cuprins timp de mai multe zile groapa de gunoi de la Pata Rât, autorităţile judeţene se văd nevoite să recurgă la soluţii extreme pentru a preveni reaprinderea deşeurilor şi extinderea focului spre zonele adiacente.

În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Cluj din data de 29 aprilie, executivul instituţiei va propune consilierilor să aprobe alocarea a 3,5 milioane de lei din fondul de rezervă a bugetului judeţului Cluj pentru "decontarea lucrărilor de stingere şi prevenire a propagării incendiului la depozitul neconform de deşeuri urbane Pata Rât".

Iniţiativa autorităţilor judeţene vine după ce în perioada 7-12 aprilie au izbucnit mai multe incendii pe groapa de gunoi de la Pata Rât, iar fumul extrem de toxic i-a afectat pe locuitorii din Someşeni şi Apahida şi a perturbat activitatea pe aeroport.

O comisie a Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, constituită printr-un ordin al prefectului Gheorghe Vuşcan, s-a deplasat la Pata Rât unde a constatat existenţa unui foc mocnit în mai multe zone aflate în proprietatea municipiului Cluj-Napoca dar transmise în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, precum şi pe alte terenuri ale unor proprietari neidentificaţi.

CJ Cluj informează că, pentru zonele aflate în administrarea sa, va demara „procedurile legale în vigoare în vederea stingerii, prevenirii propagării incendiului şi/sau reaprinderii unor noi focare de incendiu, pentru asigurarea protecţiei mediului înconjurător şi sănătăţii populaţiei şi pentru asigurarea desfăşurării în mod corespunzător a activităţilor pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj".

Aceasta este suma maximală, calculată la întreaga suprafaţă de acolo, cu siguranţă ea va fi mai mică în final. Noi trebuia să facem acest lucru, am fost şi amendaţi de Garda de Mediu cu 80.000 de lei. Soluţia dată de specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cei de la Mediu a fost acoperirea suprafeţelor incendiate cu un strat de pământ gros de 0,5 metri, deoarece folosirea apei mai tare ar fi amplificat focul", a declarat. pentru ZIUA de CLUJ. Călin Tuluc, vicepreşedintele CJ Cluj.

În această perioadă gropa de gunoi de la Pata Rât se află într-o procedură de ecologizare şi închidere, operaţiune ce este executată de către o firmă clujeană, pe bani europeni, în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor.

Fostul preşedinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan, a anunţat în vara anului trecut că pe rampa de la Pata Rât a fost depozitată o cantitate suplimentară considerabilă de deşeuri, de peste 500.000 mc faţă de cea ştiută în momentul licitării lucrărilor de ecologizare, iar acest lucru va însemna cheltuieli suplimentare de aproape 8 milioane de lei, faţă de banii alocaţi de Uniunea Europeană pentru închiderea depozitelor neconforme din judeţ.

Tot atunci fostul şef al judeţului informa că a depus o plângere penală pentru ca procurorii să cerceteze cine sunt cei responsabili de depozitarea ilegală a acestei cantităţi de deşeuri.

Comenteaza