Gunoiul Clujului "se împute"

Gunoiul Clujului
Proiectul de management al deşeurilor gestionat de Consiliul Judeţean a început să scârţie. Proiectanţii au greşit calcularea conturului de închidere a vechii rampe de la Pata Rât, motiv pentru care indicatorul de închidere din proiectul european nu poate fi îndeplinit. Cineva va plătit corecţii pe proiect, în acest sens.

Mai mult, actuala platformă de stocare temporară unde ajung toate gunoaiele din judeţ nu are autorizaţie de funcţionare şi în plus, este amenajată în interiorul conturului de închidere a vechii gropi de gunoi, cu girul primăriei Cluj-Napoca.
De asemena, la calcularea perimetrului de închidere, proiectantul a extins perimetrul şi pe centura Vâlcele Apahida care trece prin zonă. Centura a mai intrat şi pe teritoriul noii piste a aeroportului internaţional Cluj-Napoca. Primăria spune că va preda 18,2 hectare de teren, conform conturului de închidere, iar în paralel forul judeţean va trebui să facă corecţiile de proiect. 
 
Consiliul Judeţean susţine că noul depozit - prima celulă de depozitate - va fi gata în martie 2014. Cu toate acestea, primăria Feleac spune că nu va preda terenul pe care se face această investiţie, dacă autorităţile judeţene nu îl vor cumpăra. 
 
Această abordare pune în pericol finanţarea europeană pe care forul judeţean
 
În prezent, autorităţile publice clujena caută soluţii. Operatorul Salprest Rampa care se ocupă de platforma temporară de stocare vrea aprobări pentru extinderea depozitării. În caz contrar, primăria trebuie să caute o altă soluţie de depozitare la o rampă autorizată, cu suportarea costurilor de transport.
 
"Doar patru luni mai ajunge depozitarea. În plus, cu procesul din instanţă se poate sista începând din 30 aprilie când există termen în procesul cu Garda de Mediu care a dispus sistarea depozitării", a explicat directorul Salprest Rampă. 
 
În prezent, nici primăria, nici Consiliul Judeţean, nu au o soluţie de rezolvare. Prefetcura şi-a asumat rolul de a media situaţia.

Comenteaza