Guvernul pregăteşte o nouă taxă. Clujul va fi printre cele mai afectate oraşe

Guvernul pregăteşte o nouă taxă. Clujul va fi printre cele mai afectate oraşe
Taxă de poluare ca la maşini. Guvernul pregăteşte o astfel de lege pentru apartamente.

Cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat și și-au montat centrală de apartament ar putea plăti o taxă de poluare.

Aflat la Tulcea pentru pregătirea campaniei electorale, premierul Victor Ponta a anunțat că, începând din 2016, românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare.

În timp ce Ponta a menţionat că această taxă este impusă de Uniunea Europeană, reprezetanții asociațiilor de proprietari spun că în unele țări din Uniunea Europeană se acordă subvenție pentru montarea de centrale de apartamente performante și numai cele învechite sunt taxate. Ministrul Mediului, Attila Korodi, contactat de Evz.ro, a explicat că la această oră se poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru stabilirea modalității de aplicare a taxei.

Despre această taxă se discută din 2011, iar 2015 este termenul limită până când poate fi amânată. Acum un an s-a înaintat ideea ca fiecare proprietar să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centrala proprie, însă acum premierul a anunțat că taxa nu va fi neglijabilă, însă a refuzat să spună care va fi cuantumul acesteia.

Clujul este printre cele mai afectate oraşe din ţară din acest punct de vedere. Şi asta pentru că aici sunt printre cele mai multe persoane care s-au debranşat de la sistemul centralizat. 

O primă concluzie: la Cluj şi în cele mai multe oraşe ale ţării, preţul gigacaloriei este subvenţionat de primărie, deci proprietarii plătesc sub preţul de piaţă. În acest timp, cei care se încălzesc cu centrale de apartament vor plăti suplimentar o taxă. Deci vor avea cheltuieli suplimentare.

"Noi am avut, la începuturi, 82.000 de apartamente branşate, din cele cinci cartiere mari ale Clujului, iar acum avem în jur de 32.000. Cele 50.000 care s-au debranşat fie au acum centrale termice de apartament, fie un alt sistem. La aceste 50.000 de apartamente se adaugă, însă, casele din zona geografică pe care noi nu o deservim şi blocurile noi, care sunt foarte multe", a declarat Ioan Moldovan, directorul economic al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca.

Moldovan spune că regia plăteşte o taxă de poluare şi că toţi cei care poluează ar trebui să aibă parte de asemenea tratament. Recunoaşte însă că abonaţii RAT au un mare avantaj, prin faptul că se bucură de o subvenţie aprobată de Consiliul Local. 

 

 

Etichete
Comenteaza