Hotelul Melody a fost vândut Fundației Sapientia

Hotelul Melody a fost vândut Fundației Sapientia
| Foto: Maszol.ro

Hotel Melody din centrul Clujului a fost cumpărat de Fundația Sapientia, cea care patronează universitatea cu același nume.

Vechiul hotel din centrul Clujului își va schimba destinația din această toamnă, urmând să găzduiască cursuri de dans popular. Potrivit reprezentanțiilor Fundației Sapientia în clădire își va desfășura activitatea Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapientia.

Conform Maszol.ro, decanul Universității Sapientia, dr. Martin Tonk, a spus că urmează ca unele dintre camerele hotelului să fie transformate în birouri, în camere pentru profesori, în săli de întâlnire pentru Sapientia EMTE și Casa Tradițiilor Maghiare din Transilvania, iar altele vor fi folosite pentru a găzdui profesorii invitați.

Clădirea hotelului Melody din Piața Unirii a fost ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea. Pe acel loc existau două clădiri, una în care funcționa Biroul Fiscal al Clujului și o a doua în care se afla hotelul ,,Pannónia”.

La finalul secolului XIX, în anul 1890, clădirea a fost reconstruită după planurile arhitecților Antal Oriold și Benedek Endstrasser, cele două construcții fiind unificate, iar în noua clădire a funcționat hotelul Központi Szállo, Hotel Central. Clădirea a primit oaspeţi celebri, precum compozitorii Johannes Brahms şi Franz Liszt.

Destinația clădirii a fost schimbată în 1920 când Asociația Socială a Maicilor a deschis aici un stabiliment în care lucrau doar femei. Transformată imediat după naționalizare (1949) în cămin studențesc, asemenea Hotelului New York aflat în colțul dinspre strada Napoca al Pieței Unirii, clădirea a redevenit hotel în anii ‘60.

În perioada comunistă, hotelul numit Melody a avut o alură occidentală, aici fiind deschis primul club de noapte al Clujului.

Comenteaza