Idei pentru Clujul turistic: promenadă pe lângă Someş, ziduri vesele, machetă 3D

Idei pentru Clujul turistic: promenadă pe lângă Someş, ziduri vesele, machetă 3D
Duminică, 20 august 2017, este ultima zi de depunere de proiecte în cadrul programului de Bugetare participativă derulat de Primăria Cluj-Napoca, care însumează fonduri de 2 milioane de euro.

Majoritatea cetăţenilor propun proiecte care să îmbunătăţească viaţa urbei, însă ţin cont şi de potenţialul turistic al oraşului. Cele mai noi idei prevăd amenajarea unei promenade pe lângă Someş, scări colorate, zoduri vesele şi realizarea unei machete 3D a Clujului. 

Andrei Blotor propune realizarea "unui trotuar (parţial suspendat) pe unul din malurile Someşului, pe modelul promenadei de pe râul Liffey din Dublin. Ornat cu flori de la RADP. Într-o primă etapă, între pasarela de fier de la Opera Maghiară/Dragalina spre podul Astoria şi, dacă se mai găsesc bani, prelungit până la podul Traian". Buget estimativ: 150.000 euro.

Adina Gânscă scrie că scările de pe Cetăţuie, colorate în urmă cu câţiva ani în cadrul festivalului Colours of Cluj, ar trebui să arate aşa permanet. "Şi nu doar de pe Cetăţuie, ci şi cele din Hasdeu sau oricare punct al oraşului. Avem atâţia artişti plastici în oraş, elevi, studenţi, voluntari...". Bugetul propus este de 50.000 de euro. O altă propunere ce-i implică pe artiştii locali se referă la transformarea zidurilor anoste din oraş. "Avem o mulţime de clădiri cu ziduri triste, degrasate, mâzgălite, scorojite. Ce frumos dacă aţi lăsa artiştii plastici să-şi dea frâu liber imagininaţiei. Un exemplu este cel din 2015 de pe strada Contanţa (Trei instalații artistice au fost expuse pe trei ziduri din Cluj-Napoca pentru a doua ediție e proiectului "Day 15" din cadrul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Tema în jurul căreia imaginile au fost realizate este "No Hate Speech", n.red.)", punctează tot Adina. Buget: 150.000 euro. 

Nu în ultimul rând, Dragoş Ioan Coste propune "realizarea unei machete 3D virtuale complete a orașului, conținând toată rețeaua de străzi, clădiri și mobilier urban, plecând de la scanarea 3D aeriană a zonei - cu utilizări multiple în planningul urban, poliție, infrastructură sau orice alte scopuri utile". Buget: 150.000 euro.

Reamintim că Primăria Cluj-Napoca va implementa cele mai votate proiecte, începând de anul viitor.

Fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu), iar valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 de euro (inclusiv taxa pe valoarea adăugată). Propunerile de proiecte depuse trebuie să îndeplinească criteriile stabilite prin regulamentul procesului de bugetare participativă, disponibil integral pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

Cetățenii care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizați cu mediul digital pot primi sprijin pentru depunerea de proiecte la biroul amenajat în incinta Centrului de Cultură Urbană Casino (din Parcul Central Simion Bărnuțiu), în fiecare zi lucrătoare, între orele 13:00 şi 17:00.

Calendarul procesului de Bugetare participativă este următorul:

17 iulie - 20 august - depunere proiecte
21 august - 1 octombrie - analiză proiecte
2 octombrie - 22 octombrie - prima etapă de vot
23 octombrie - 29 octombrie - validare vot I
30 octombrie - 19 noiembrie - a doua etapă de vot
20 noiembrie - 26 noiembrie - validare vot II
27 noiembrie - afişare rezultate finale

În 21 august, la ora 00:00, se încheie etapa de depunere de proiecte și începe etapa de analiză a proiectelor în cadrul procesului bugetare participativă Cluj-Napoca 2017.

Analiza tehnică şi juridică a propunerilor va fi realizată de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca până la data de 1 octombrie 2017. Departamentele de specialitate ale Primăriei vor verifica conformitatea propunerilor cu standardele Regulamentului şi cu alte reglementări legale în vigoare.

Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca în această etapă, dacă este necesar, cu înştiinţarea prealabilă a deponenţilor. Similitudinea conținutului propunerilor sau proximitatea spațială a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect.

Comenteaza