În cel mai scump oraș imobiliar din România, primăria cumpără locuințe sociale. Ar fi nevoie de 400 pe an

În cel mai scump oraș imobiliar din România, primăria cumpără locuințe sociale. Ar fi nevoie de 400 pe an

Lipsa locuințelor sociale este o problemă majoră în Cluj-Napoca, acolo unde prețul mediu de vânzare al unui apartament a ajuns la peste 1.500 euro/mp, cea mai ridicată valoare din România.

De peste 10 ani în Cluj-Napoca nu s-au mai construit locuințe ANL. Deși primăria oferă subvenții la plata chiriei pentru persoanele/ familiile aflate în risc de marginalizare, acestea reclamă faptul că proprietarii de apartamente nu doresc să închirieze persoanelor de etnie romă. Nu în ultimul rând, construirea de locuințe sociale este anevoioasă.

În consecință, municipalitatea clujeană dorește să achiziționeze de pe piața liberă imobile cu destinația de locuințe sociale. În proiectul de buget pentru 2019, pe lista obiectivelor de investiții, la capitolul autorități publice și activități generale este prevăzută suma de 28,2 milioane de lei pentru "achiziții de imobile (clădiri, locuințe sociale terenuri, exproprieri, expertize). 

În cel mai scump oraș imobiliar din România, primăria cumpără locuințe sociale. Ar fi nevoie de 400/an

Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile legii nr. 52/2003 privind consultarea publică și transparența decizională referitor la proiectul de hotărâre privind procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale.

Până în 10 mai persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de e-mail consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, de pe str. Moților nr. 7, sau la orice primărie de cartier.

Procedura de achiziție de locuințe sociale, aflată în consultate publică, poate fi vizualizată AICI! 

Boc cere guvernului PSD locuințe ANL pentru Cluj

Primarul Emil Boc solicită guvernului să reia construcția de locuințe ANL în oraș, după mai bine de 10 ani. El oferă terenul de pe Valea Gârbăului. Proiectul a fost lansat încă din 2010, de către Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. Acolo urmau să fie construite 23.000 de apartamente. La acea vreme, proiectul a fost evaluat la 69 de milioane de euro. Mai multe detalii, AICI! 

Nu în ultimul rând, anul acesta va fi finalizat blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului - cartier Someșeni (24 de apartamente). VEZI AICI Ce categorii de persoane au acces la locuințe sociale

Clujul imobiliar, după primul trimestru din 2019

Cluj-Napoca se situează pe a doua poziție în topul scumpirilor (atât în cel trimestrial, cât și în cel anual, după Brașov), prețul mediu solicitat pentru un apartament majorându-se cu 1,7% în primele trei luni din 2019 și, respectiv, cu 6,4% în ultimul an (până la 1.560 de euro pe metru pătrat util). 

Comenteaza