Încă un bloc de 10 etaje pe strada Plopilor, în loc de zonă verde. În zonă, PUG-ul prevede maxim 3

Încă un bloc de 10 etaje pe strada Plopilor, în loc de zonă verde. În zonă, PUG-ul prevede maxim 3

O clădire cu funcțiuni mixte și o înălțime de 10 etaje va fi ridicată în zona Plopilor în vecinătatea Parcului Sportiv Iuliu Hațieganu.

Proiectantul a obținut un regim de înălțime de 10 etaje, deși este vorba despre o parcelă încadrată parțial în zonă construită protejată, zonă verde, scuaruri, grădini publice, parcuri.

Argumentul adus a fost unul simplu, dar se pare convingător: în apropiere mai există și alte clădiri de 10 etaje.

Proiectul se află pe masa consilierilor locali la următoarea ședință. Este vorba despre PUZ de dezvoltare zonă mixtă strada Plopilor, beneficiarul fiind General Construct SRL, o firmă din Suceava, iar proiectantul este Arhimar Serv SRL.

Pe suprafața de teren de 9.931 de metri pătrați se propune construirea unui bloc de tip lamă cu 10 etaje, care să aibă la parter un spațiu comercial. Iar parcările necesare vor fi asigurate în jurul blocului și la nivelele subterane ale clădirii.

În acest moment parcela este liberă de construcții, de fapt o zonă verde neamenajată. ”Parcela studiată, este în momentul actual nefolosită, fiind acoperită de vegetație sălbatică, putând fi considerată o zonă nesigură. Prin construirea unui ansamblu mixt, se va activa o zonă astăzi nefolosită a municipiului Cluj-Napoca”, argumentează proiectantul înlocuirea unei zone cu vegetație existente cu o clădire cu 10 etaje.

Mai exact este o parcelă din zona Calvaria, între Parcul sportiv Iuliu Hațieganu, Parcul Rozelor și strada Plopilor, parcelă situată pe fosta stradă Calvaria, care în prezent nu mai este utilizabilă.

Cum s-a ajuns la 10 etaje, deși PUG-ul prevede aici maxim patru niveluri supraterane, adică parter plus două etaje și un etaj retras?

În documentație se arată că ”întrucât vecinătățile adiacente conțin fond construit cu regim mare de înălțime, respectiv un imobil de locuințe colective P+10 în partea de est și cămin studențesc P+10 în partea de vest, prin PUZ s-a reglementat un regim de înălțime asemănător. Astfel prin PUZ se instituie un regim derogatoriu în aceea ce privește înălțimea clădirilor, regimul maxim prevăzut prin PUG fiind de 4 nivele supraterane, respetiv P+2E+R. Majorarea regimului de înălțime a fost propusă în urma dezbaterii proiectului în ședințele CTATU a Județului Cluj și CTATU a Municipiului Cluj-Napoca, preferându-se reducerea procentului de ocupare a terenului în favoarea creșterii pe verticală, respectiv realizarea unei singure construcții tip lamă, decât ocuparea terenului cu un ansamblu de locuit cu regim mediu de înălțime”.

Astfel, înălțimea maximă a construcțiilor, din 12 m la cornișă și 16 m total, va deveni 34.50 m la cornișă și 35.50 m total.

Soluția propusă a fost aprobată de Comisia de urbanism, în această vară.

Accesul la noua clădire se face din strada Plopilor pe un drum de interes local regularizat la ampriză de 10 metri și un pod peste Canalul Morii de circa 6,5 metri, dar care va fi modernizat la ampriză de 10 metri. Dar PUZ-ul prevede și o circulație nouă pe acest teren prin amenajarea de către constructor a unui drum cu profil de 14 metri. Modernizarea drumului de acces și a podului, precum și realizarea noului drum trebuie realizată de către investitor la strat de uzură anterior recepției viitoarei clădiri.

Potrivit proiectului, procentul de ocupare a terenului este de maxim 50%, iar coeficientul de utilizare a terenului de 1,4.

Comenteaza