Exproprieri la preț de nimic pentru prelungirea pistei aeroportului: 334 de proprietari, cea mai mare suprafață - 19.000 mp

Exproprieri la preț de nimic pentru prelungirea pistei aeroportului: 334 de proprietari, cea mai mare suprafață - 19.000 mp
| Foto: Arhiva

Consiliul Județean (CJ) Cluj începe exproprierile pentru pista de 3.500 de metri a aeroportului.

Consilierii județeni vor dezbate, la ședința de vineri, un proiect de hotărâre ce privește emiterea efectivă a deciziei de expropriere pentru realizarea lucrării de utilitate publică ”Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj”, pe raza localităților Cluj-Napoca și Apahida – etapa a II-a.

Este vorba despre 334 de proprietari care în schimbul terenurilor lor vor primi sume modice, de circa 0,45 de lei per metru pătrat. De exemplu, pentru cea mai mare parcelă care va fi expropriată, un teren de 19.000 mp, proprietarul primește doar 8.793 de lei.

De altfel, în luna august, când forul județean a luat pentru prima dată în discuție lista cu exproprieri și prețul aprobat ca despăgubire, inclusiv vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan, recunoștea că sumele sunt extrem de mici și că se așteaptă ca oamenii să apeleze la instanță.

Suma totală care este alocată pentru aceste exproprieri de este 47.000 de euro. Hotărârea care va fi adoptată vineri de consilieri va constitui titlu executoriu pentru predarea imobilelor respective, iar transferul dreptului de proprietate va opera de drept de la data adoptării hotărârii.

Ulterior terenurile expropriate vor fi incluse în domeniul public al Judeţului Cluj pentru a putea demara etapa II a lucrării de utilitate publică privind amenajarea Someșului Mic, amenajare absolut necesară pentru a putea prelungi pista aeroportului la 3.500 m.

Proiectul de amenajare a Someșului Mic este coordonat de Administrația Bazinală a Apelor Someș Tisa, iar lucrările au început în 2012, urmând să coste 174 de milioane de lei. Acestea presupun regularizarea albiei pe 35 km, îndiguirea incintei aeroportului pe 8 km, consolidări pe malul râului pe 17 km și consolidarea malului pe 14 km. Până în prezent s-au executat lucrări de 65 de milioane de lei.

Prelungirea noii piste de aterizare-decolare la 3,5 km va permite efectuarea de zboruri transatlantice spre SUA și Canada. Actuala pistă are capacitatea portantă pentru aeronave de tip Boeing 747, însă nu dispune de o lungime suficientă.

Comenteaza