Începe marele proces al descentralizării VIDEO

Începe marele proces al descentralizării VIDEO
Ministerul Dezvoltării a decis împreună cu Uniunea Consiliilor Judeţene ca majoritatea instituţiilor deconcentrate să intre sub tutela administraţiilor judeţene, de anul viitor.

Administraţia judeţeană primeşte puteri sporite: de anul viitor ar urma să preia controlul asupra unor instituţii deconcentrate importante ca Inspectoratul ?colar, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Agricolă. Fără prea mult tam-tam, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a avut deja o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) pentru a demara marele proces al descentralizării.

Liderul CJ Cluj, Horea Uioreanu, atrage atenţia că majoritatea acestor instituţii sunt subfinanţate şi că guvernul nu le poate pasa autorităţilor locale fără a le bugeta în prealabil. O bună parte din instituţiile deconcentrate ar urma să intre în subordinea autorităţilor locale, în mare parte, sub tutela CJ. Dragnea a avut deja o întâlnire cu reprezentanţii UNCJR pentru a pune la punct întregul proces al descentralizării. Uioreanu a anunţat că în mare parte este de acord cu preluarea atribuţiilor de administrare a structurilor deconcentrate din sănătate, educaţie, cultură, agricultură sau mediu, dar cu condiţia ca executivul să aloce şi bugetele pentru funcţionalitatea lor.

„Este adevărat că aceste instituţii sunt extrem de importante, însă, toată lumea ştie că ele au fost dintodeauna subfinanţate. Guvernul nu ni le poate pasa fără să asigure şi resurse de finanţare pentru că administraţia judeţeană nu şi-ar putea permite să le întreţinţă. Noi, CJ, avem un buget mic şi foarte strâmtorat. Prin lege, avem obligaţia să finanţăm sistemul social; mai trebuie să asigurăm infrastructura pentru spitalele pe care ni le-a pasat tot guvernul. Trebuie să ne ocupăm şi de infrastructura de utilităţi, avem drumuri în administrare, aeroportul, dar şi alte obiective turistice care ne solicită finanţări costisitoare. Chiar nu ne-am putea permite să prelum aceste instituţii deconcentrate dacă nu ni se dau bugete pentru funcţionalitatea lor", a precizat liderul CJ Cluj. El a afirmat că iniţial s-a pus problema ca statul să asigure doar 50% din bugetele de funcţionalitate a acestor instituţii. „Nimeni nu a fost de acord să preia aceste instituţii cu atât de puţini bani. Am putea accepta să le preluăm cu minim 70% din bugetele de funcţionalitate, deşi liderii PNL vor negocia să primim bugete integrale. Ar urma ca o delegaţie a PNL condusă de primarul Sibiului, Klaus Johannis, să se întâlnească cu domnul ministru Dragnea pentru a stabili detaliile privind această descentralizare. Dacă se va ajunge la un acord în privinţa bugetării, atunci cel mai probabil din 1 ianuarie 2014 CJ va deveni administratorul celor mai importante instituţii deconcentrate", a spus Uioreanu.

Pentru această etapă a descentralizării sunt vizate instituţiile cu rol administrativ şi de control, precum Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Şcolar, Direcţia pentru Cultură, Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitară Veterinară, Agenţia de Mediu sau Direcţia Agricolă. Nu intră în calcul instituţiile subordonate Ministerului de Interne, precum Inspectoratele de Poliţie, Unităţile de Jandarmi sau de Pompieri, dar nici cele subordonate Ministerului Muncii, precum Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă ori Casele de Pensii.

Comenteaza