Incertitudine privind banii promişi de Dragnea pentru Cluj

Incertitudine privind banii promişi de Dragnea pentru Cluj
Chiar dacă premierul a punctat o rectificare bugetară negativă, Consiliul Judeţean Cluj speră să obţină, totuşi, un ajutor din fondul de rezervă, pentru a plăti o parte din costurile noii piste a aeroportului.

Vicepremierul Liviu Dragnea a promis la Cluj că premierul e de acord să sprijine Consiliul Judeţean cu o sumă care să acopere o parte din costurile noii piste a aeroportului, însă, nu a nominalizat care minister ar trebui să dea banii. Acum, după rectificarea bugetară s-a constat că majoritatea ministerelor sunt pe deficit, astfel că liderul Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, presupune că banii se vor lua din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Administraţia judeţeană nu va încasa nici de la Direcţia Finanţelor mai mult de 5 milione de lei.

Noua pistă a aeroportului clujean, de 2.100 de metri, costă administraţia judeţeană peste 188 de milioane de lei (fără TVA). Banii trebuie achitaţi până la finele anului 2014. Consiliul Judeţean a solicitat de la guvern 50 de milioane de lei pentru a acoperi o parte din lucrare. „Banii pe care i-am cerut ne-ar ajuta să plătim cam 25% din valoarea contractului pentru pistă", a precizat liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

Prezent la evenimentul de inaugurare a pistei, vicepremierul Liviu Drganea a spus că vor veni, cu siguranţă, fonduri de la guvern pentru lucrările efectuate la pista aeroportului, însă, n-a spus despre ce sumă este vorba şi nici care minister ar trebui să furnizeze aceşti bani. „Eu nu am afirmat niciodată că vom putea trimite la Cluj suma de 50 de miioane de lei. Atâta a cerut Consiliul Judeţean, însă, rămâne de văzut cât putem da. Un lucru este sigur - şi voi discuta şi cu premierul - că trebuie să sprijinim aeroportul clujean. Banii care vor ajunge la Cluj se vor da pentru achitarea lucrărilor efectuate până în prezent", a subliniat Dragnea.

Numai că guvernul a punctat o rectifciare buegtară negativă. Foarte puţine ministere au primit bani în plus pentru cheltuielile pe care le au angajate. Aşa se face că liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, nu se aşteaptă ca vreun minister să spijine aeroportul cu vreun ban, mai ales că lucrările desfăşurate în cadrul acestui obiectiv n-au fost înscrise în vreun buget de-al lor. Rămâne, totuşi, posibilitatea fondului de rezervă aflat la dispoziţia guvernului. „Eu aşa cred, că dacă ne vor aloca bani, se va apela la fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului. Mă îndoiesc că vreun minister ar putea să ne ajute. Sper ca din fondul de rezervă să primim, totuşi, suma pe care am solicita-o, 50 de milioane de lei", a spus Uioreanu.

Tot el a precizat că s-ar bucura de orice ajutor, având în vedere că nici încasările de la Finanţe nu vor fi prea mari. „Mi s-a spus că încasările la Finanţe au fost mici. Nu vom primi mai mult de 5 milioane de lei. E o sumă mică, nici nu ştiu cum o voi împărţi pentru proiectele de dezvoltare derulate în judeţ", a comentat Uioreanu. Acesta a ţinut să mai precizeze că în ciuda veniturilor mici, administraţia judeţeană are capacitatea să suporte costurile noii piste a Aeroportului: „Avem termen să plătim până la finele anului viitor iar Consiliul Judeţean are de unde să plătească această lucrare. Acum, sigur că ne-ar ajuta şi ne-ar avantaja foarte mult să obţinem o parte din bani de la guvern, pentru că aşa noi ne-am putea concentra pe alte lucrări de investiţie". Până în prezent, Guvernul Românuiei nu a sprijinit în nici un fel lucrările de investiţie derulate la Aeroportul Internaţional Cluj. Au venit, în schimb, fonduri pentru lucrările de deviere a pârului Becaş, astfel că pista de 2.100 de metri poate fi astăzi funcţională.

 

Comenteaza