Indicatoare rutiere noi pe drumurile judeţene din Cluj. Câştigătorul licitaţiei, o firmă controversată

Indicatoare rutiere noi pe drumurile judeţene din Cluj. Câştigătorul licitaţiei, o firmă controversată
CJ Cluj a semnat contractul privind semnalizarea drumurilor judeţene cu o companie implicată în mai multe scandaluri.

Oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de către firma Loial Impex SRL, care a solicitat 38.580 lei fără TVA pentru semanlizarea drumurilor judeţene cu indicatoare rutiere. În cadrul aceleiași licitații au mai fost depuse două oferte: Kiss Unicum SRL (40.073,20 lei fără TVA) și Girod Semnalizare Rutieră SRL (40.336 lei fără TVA).

Conform Consiliului Judeţean (CJ), verificările efectuate de specialiștii Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat au arătat că o mare parte dintre indicatoarele rutiere montate pe acostamentele drumurilor județene prezintă un grad mare de uzură și degradare, astfel încât acestea nu mai dețin capabilitatea asigurării gradului normal de retroreflexie pe timp de noapte.

"În urma testelor tehnice efectuate, s-a constatat faptul că aceste indicatoare au un coeficient de retroreflexie al panoului de aproximativ 40%, adică la mai puțin de jumătate din valoarea standard minimă prevăzută de normativele în vigoare", informează CJ Cluj.

Prioritate la înlocuire vor avea indicatoarele cele de avertizare și reglementare, urmate de cele de informare.

„Decizia de a înlocui nu mai puţin de 124 de indicatoare și 920 de stâlpi de susținere de pe drumurile judeţene care au depășit cu mult durata maximă de exploatare, de circa șapte ani, este determinată de dorinţa noastră, în calitate de proprietari şi administratori ai drumurilor judeţene, de a asigura o circulaţie în condiţii de maximă siguranţă", a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Potrivit presei centrale, Loial Impex SRL din Suceava este controlată de Sorin Gabriel Iacob (foto), un om de afaceri controversat. Compania a câştigat o mulţime de licitaţii pentru marcaje, indicatoare rutiere şi instalaţii electrice. Printre clienţii Loial Impex se numără CNADNR, Ministerul Dezvoltării Regionale, direcţiile judeţene de drumuri şi poduri, consilii județene şi mai multe primării, printre care şi cea din Cluj.

În 2015, sociatatea patronată de Sorin Gabriel Iacob a câștigat de la Direcția Generală de Drumuri și Poduri Iași peste 21,6 milioane de lei fără TVA, pentru furnizarea de indicatoare rutiere și mijloace de semnalizare ce urmau să fie montate pe drumurile naționale.

Mass media a arătat că Loial Impex și Sorin Gabriel Iacob au sponsorizat de-a lungul vremii partidele aflate la putere, die că a fost vorba de PDL, PNL sau PSD.

De numele lui Sorin Gabriel Iacob și Loial Impex se leagă şi acuzaţii de evaziune fiscală, formulate de DIICOT în 2013, într-un dosar cu un prejudiciu de 10 milioane de euro în care au fost vizate peste 100 de persoane.

Anchetatorii au susţinut că, prin intermediul mai multor firme fantomă, suspecţii ar fi efectuaat tranzacţii fictive de materiale de construcţii, în scopul micşorării profitului declarat la ANAF sau al rambursării de TVA. Iar Sorin Gabriel Iacob s-a aflat pe lista patronilor acuzaţi care ar fi fost de acord să emită facturi fictive. De altfel, omul de afaceri a fost audiat la DIICOT, nu înainte ca procurorii să îi percheziţioneze sediul companiei.

Comenteaza