Întâlnire la Prefectură pe tema Spitalului Regional Cluj. Se apropie demararea lucrărilor de execuție

Întâlnire la Prefectură pe tema Spitalului Regional Cluj. Se apropie demararea lucrărilor de execuție

Marți a avut loc o ședință la Prefectură cu toți actorii implicați în implementarea proiectului Spitalului Regional de Urgență Cluj, în vederea depășirii tuturor dificultăților apărute.

La ședința inițiată de prefectul Irina Munteanu au participat Marius Mînzat, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, alături de Dan Tarcea, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca și de Bogdan Privariu, primar al comunei Florești, în calitate de reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, pe a căror rază urmează să se edifice proiectul, împreună cu Directorul General Executiv Companiei de Apă Someș S.A., Călin Neamțu și cu director dr. Mihai Moisescu-Goia, Direcția de Sănătate Publică a județului, s-au reunit sub conducerea doamnei prefect pentru a analiza stadiul proiectului.

Întâlnire la Prefectură pe tema Spitalului Regional Cluj. Se apropie demararea lucrărilor de execuție

De asemenea, în sistem videoconferință au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate în persoana domnului Adrian George Popa în calitate de președinte al agenției și a doamnei director Cristina Agafton, director de implementare al Spitalelor Regionale de Urgență din țară.

Conform Prefecturii Cluj, discuțiile s-au axat pe soluționarea a două probleme apărute în implementarea acestui obiectiv de mare amploare și care ar putea periclita calendarul lucrărilor în sensul emiterii unui acord pentru dreptul de servitute care să permită finanțarea și executarea unor lucrări de extindere a conductei de transport a apei pluviale din zona Spitalului Regional Cluj, cât și identificarea unor locații la o distanță mai mică pentru transportul reziduurilor rezultate în urma excavării pentru executarea construcției Spitalului Regional Cluj.

"În urma consultărilor, cei prezenți au găsit cele mai bune soluții la problemele semnalate de către Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.

Consiliul Județean Cluj este deschis să sprijine echipa de implementare pentru acordarea dreptului de servitute prin emiterea unei Hotărâri de Consiliu Județean Cluj în condițiile cerute de Compania de Apă Someș S.A.

Instituția Prefectului - Județul Cluj va comunica cu primarii din proximitatea locației viitoarei construcții pentru a identifica zone apropiate pentru transportul reziduurilor rezultate în urma excavării pentru executarea contracției Spitalului Regional Cluj, astfel reducând costurile de transport al acestora", a transmis Prefectuta Cluj.

Spitalul trebuie să fie operațional până în 2027

La începutul lunii mai, Spitalul Regional de Urgență din Cluj a primit autorizația de construire din partea Primăriei Florești. Urmează licitația de execuție a lucrărilor care va fi realizată de către ministerul Sănătății.

Conform unei declarații a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, spitalele regionale trebuie să devină operaţionale începând cu anul 2027.

Întâlnire la Prefectură pe tema Spitalului Regional Cluj. Se apropie demararea lucrărilor de execuție

Spitalul Regional de Urgență de la Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament.

Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt, ce va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii, urmând a utiliza tehnologii medicale avansate. Estimarea este că edificarea spitalului va dura patru ani de la semnarea contractului de execuție, valoarea totală a investiției implementate prin Ministerul Sănătății fiind de 540 de milioane de euro.

Reamintim, în acest context, faptul că terenul pe care urmează să fie edificată instituția spitalicească a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012, după care forul administrativ județean și-a îndeplinit toate obligațiile asumate pentru viabilizarea acestuia. În luna noiembrie 2017 Consiliul Județean Cluj a predat acest teren către Ministerul Sănătății pentru a se putea obține de către România, prin intermediul Guvernului, finanțarea europeană necesară.

 

Comenteaza