Japonezii vor să construiască metroul de la Cluj

Japonezii vor să construiască metroul de la Cluj
În șase metropole japoneze există metrou

Dorința Clujului de a avea metrou s-a aflat inclusiv în Japonia.

Primarul Emil Boc a surprins, miercuri, la Realitatea FM, spunând că de metroul de la Cluj sunt interesați investitori din Japonia. ”Avem niște japonezi interesați să poarte o discuție cu primăria pe tema metroului. Ne-au trimis o scrisoare de intenție, i-am invitat la o discuție, dar este una pe termen lung, 10-15 ani”, a spus Boc.

În viziunea municipalității, metroul clujean ar trebui să lege Floreștiul sau chiar Gilăul de Apahida. În bugetul pentru 2018 există 3,48 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate. Ideea metroului este veche la Cluj.

A apărut pe vremea lui Gheorghe Funar, iar în 2016 a fost readusă în prim-plan de candidatul la primărie Octavian Buzoianu. Specialiștii au păreri diferite: unii consideră că metroul nu își are rostul la Cluj, alții afirmă că aceasta este unica soluție pentru a scăpa de ambuteiajele din trafic.

În acest moment, Bucureştiul este singurul oraş din România care are metrou, dar Timişoara a anunţat că doreşte, de asemenea, să introducă trenul subteran. În Japonia sunt nouă metropole care au sistem de trenuri subterane: Tokyo, Fukuoka, Kobe, Kyoto, Nagoya, Osaka, Sapporo, Sendai, Yokohama.

DECLARAȚIE

"La 400.000 de locuitori nu îți trebuie metrou, nu cred că sunt orașe din lume care au metrou la o populație de acest nivel, dar dacă treci de 500.000 spre 1 milion devine necesar. Sunt orașe de asemenea mărime care își asigură mobilitatea urbană prin metrou. Execuția unui tunel de metrou este acum mult mai facilă, au apărut utilaje avansate. La Londra și New York sunt deja câte trei niveluri de linii de metrou subterane, una sub cealaltă".

Emil Boc, primarul Clujului

Comenteaza