Jonglerii urbanistice: A făcut un bloc, a dezmembrat terenul și a venit să ceară aprobare pentru încă două case pe parcelă

Jonglerii urbanistice: A făcut un bloc, a dezmembrat terenul și a venit să ceară aprobare pentru încă două case pe parcelă

Un proiect imobiliar de pe strada Câmpului a provocat nemulțumiri în bloc în rândul membrilor Comisiei de Urbanism din cauza ”artificiilor” folosite de investitor.

Este vorba despre construirea două locuințe unifamiliale pe o parcelă ”specială” de 1.160 de metri pătrați pe strada Câmpului. Parcela a fost obținută de proprietar prin dezmembrarea terenului, unde la stradă, în urmă cu 6 ani, acesta a construit un bloc, bloc, care în varianta propusă spre avizare rămâne practic fără niciun fel de spații verzi. Numai că artificiul nu a trecut de Comisia de Urbanism.

”Acest proiect e o revenire în comisiei, cunosc foarte bine documentația, dar aș dori fiecare membru al comisiei să se pronunțe și apoi vom anunța decizia noastră. Investitorula  construit un bloc în 2014, apoi a dezmembrat o suprafață din parcela inițială, iar acum vrea să construiască în continuare, vrea derogare. Putem respinge direct pentru că nu respectă condițiile sau putem accepta derogarea dacă se îndeplinesc alte condiții. E destul de clar, nu a respectat ce a stabilit inițial și pentru care a obținut autorizație, iar acum nu respectă condițiile referitor la front. E o situație aparte, vreau să cumpăniți fiecare membru al comisiei și să ne spuneți părerea”, a spus primarul Emil Boc.

”În 2014 a primit autorizație pentru blocul cu 8 locuințe, iar apoi se dezmembrează parcela astfel încât blocul nu mai respectă indicii urbanistici conform autorizației date, nu mai are spații verzi. Pe terenul dezmembrat se propun 2 locuințe de către același investitor. Blocul din față de la strada Câmpului are regim de înălțime D+P+2E, iar în noua propunere urbanistică totul e pe limite, deci putem impune condiții de reducere a construirii dacă zicem totuși da la acest proiect. Dar mie personal nu mi se par normale aceste jonglerii urbanistice”, a spus arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

”Dacă se dorește totuși o construire, cred că am putea aproba doar varianta de mijloc cu 2 corpuri de clădire pe toată parcela, deci un corp dispare”, a spus arhitectul Marcel Crișan.

”Întrebarea este dacă vrem să încurajăm acest gen de dezvoltare acolo, pentru că în zonă la stradă e construit, iar în spate oamenii au grădini? Vrem să încurajăm densificarea acestor parcele, oamenii să își vândă pe bucăți grădinile?”, a spus și Ligia Subțirică.

”Eu cred că poate să construiască doar cu condiția reparcelării ca să asigure și blocului suprafețe de spații verzi. Nu cred că varianta propusă asigură necesarul de teren pentru asta”; a spus Vlad Negru

”Dacă am vrea să o aprobăm atunci ar trebui PUZ care să rezolve și circulațiile”, l-a completat Mihai Racu.

”Cred că se impune un PUZ acolo, din mai multe puncte de vedere, Nu e corect în aceste condiții să construiască în acel mod”, a spus și Corina Ciuban, șefa Serviciului de Urbanism.

”Nu agreez această modalitate de dezvoltare urbanistică prin construire spre stradă și ulterior dezmembrare. Hai să mai facem o căsuță, 2, 3”, a spus și șefa de la Juridic, Alina Rus.

”E vădit că interesul a fost de eludare a unui regulament și proprietarul a făcut dezmembrări succesive, așa că această lucrare ar putea fi avizată doar dacă e o singură construcție pe parcela dezmembrată și cu reglementarea suprafețelor care rămân pentru blocul din față și respectarea indicilor urbanistici. Dacă dorește mai multe case pe parcelă, e nevoie de PUZ”, a concluzionat viceprimarul Dan Tarcea.

Proiectul a fost respins.

Comenteaza