Legăturile unui ministru "tehnocrat" cu Primăria Cluj şi cu un scandal local

Legăturile unui ministru
Clujul are doi miniştri în Guvernul Cioloş, Vasile Dâncu şi Patriciu Achimaş-Cadariu. Un alt ministru a trecut pe aici şi a lăsat în urmă o afacere păguboasă.

Ministrul Societății Informaționale, Raul Marius Bostan, nu este atât de inocent pe cât îl prezintă premierul Dacian Cioloş. Firmele lui Bostan au o mulţime de afaceri cu statul, din care au strâns milioane de lei. În plus, potrivit româniacurată.ro, ministrul a fost implicat într-o afacere scandaloasă de la Cluj. E vorba despre SC Lomb SA, gândită inițial ca un parteneriat public-privat între Primăria Cluj-Napoca (51%) și dezvoltatorul imobiliar Impact (49%), proiect în jurul căruia s-au născut numeroase controverse, fiind considerată una din cele mai păguboase afaceri ale municipalităţii clujene.

Membru al Consiliul de Administraţie SC Lomb SA

În cadrul asocierii, primăria ar fi trebuit să pună terenul, iar Impact, banii de investiție. În cadrul asocierii, Impact deținea președinția CA-ului și două din cele trei locuri din CA. Unul dintre cele două locuri era ocupat, conform Monitorului Oficial, de Raul Marius Bostan, iar celălalt loc de directorul juridic al Impact, Niță Liviu Marius, al cărui nume apare menționat în dosarul Alinei Bica, al lui Șerban Pop și Horia Simu, de la DNA; de altfel, Alina Bica a primit interdicție de a comunica direct sau indirect cu Niță. 

Conform Ziarului Financiar, Marius Bostan a fost și acționar în cadrul grupului Impact, cumpărând în septembrie 2008, 250.000 de acțiuni. Printre acționarii Impact se mai numărau fondul american de investiţii Julius Baer (8,46%) şi banca americană de investiţii Lehman Brothers (3,08%), cea de la care a pornit criza financiară din 2007-2008.

Impact şi CL Cluj-Napoca au devenit parteneri în iulie 2006, în scopul construirii Cartierului Lomb, o zonă rezidenţială cu 5.700 de locuinţe, cu spaţii de birouri şi comerciale pe o suprafaţă de 267 de hectare. Un an mai târziu a fost semnat şi contractul-cadru care s-au stabilit şi termenele derulării investiţiei, însă proiectul nu a depăşit faza de Plan Urbanistic Zonal, aprobat în 2009. Suma vehiculată pentru acest proiect, la momentul demarării lui, a fost de peste 600 de milioane de euro. Firma a fost serios afectată de falimentul băncii Lehman Brothers, iar acţiunile companiei care se tranzacţionau la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut vertiginos. 77% din valoarea acţiunilor a pierdut Impact în primele nouă luni din 2008. În 2010, firma a intrat în insolvenţă, iar contractul a fost reziliat.

În acest moment există un proces pe rol la Tribunalul Cluj în care Impact Developer&Contactor a dat în judecată municipalitatea pentru rezilierea contractului.

Numit pe funcţii sub Guvernul Boc

Bostan a fost mai apoi un personaj favorizat de Guvernul Boc. În timpul mandatului de la Palatul Victoria al actualului primar de Cluj, Raul Marius Bostan a fost plantat din partea statului român în CA-ul Poștei Române, în ianuarie 2009, imediat după alegeri. Precizăm că Bostan, deși a fost prezentat de Dacian Cioloș ca fiind tehnocrat adus în guvern din "industria comunicaţiilor", nu face parte din categoria managerilor din domeniul telecom care au urcat trepte ierarhice pe bază de competență, ci e un om care a fost numit politic şi în CA-ul Romtelecom, unde statul român are dreptul să-și numească reprezentanți pe baza pachetului de acțiuni deținut.

Comenteaza