Licitarea Filarmonicii, aproape de final

Licitarea Filarmonicii, aproape de final
Proiectanţii Centrului Cultural Transilvania lucrează la finalizarea studiului de fezabilitate pentru ansamblul de la Cluj. Acesta urmează să fie depus la Primărie în prima jumătate a lunii noiembrie, dar încă mai lipsesc două avize.

Primăria municipiului preia dosarul cu datele tehnice ale proiectului Centrului Cultural Transilvania (CCT) doar dacă acesta conţine toate documentele necesare autorizării construcţiei, susţin oficialii administraţiei locale.

Documentaţiile pentru obţinerea celor două avize lipsă au fost depuse la instituţiile abilitate, a precizat arhitectul Viorel Hurduc, reprezentantul Vaal Arhitectură, biroul responsabil de proiect. Unul dintre acestea este aşteptat de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. "Verbal, acesta este dat, dar, din câte am înţeles, noua comisie de la Cluj nu a fost încă validată. Cred însă că în acest caz este vorba doar de o formalitate. Cel de-al doilea aviz pe care îl aşteptăm trebuie să vină de la Mediu. Documentaţia este depusă şi aşteptăm să se întrunească comisia şi să primim şi de aici un aviz. Celelalte documente sunt toate obţinute şi noi lucrăm conform graficului. În prima jumătate a lunii noiembrie ar trebui să avem studiul de fezabilitate, care urmează să fie validat prin hotărâre de Consiliu Local. În ceea ce ne priveşte, noi finalizăm lucrul, dar dacă nu avem şi aceste ultime două avize nu avem cum să depunem studiul de fezabilitate, fiindcă nu ar avea aceeaşi legitimitate. Noi sperăm să le avem în cel mai scurt timp, documentaţiile sunt depuse încă din iunie", a explicat Hurduc.

În ceea ce priveşte acustica, unul dintre cele mai importante aspecte pentru viitoarea sală de concerte, echipa de la VAAL Arhitectură nu va coopta consultanţă din afara ţării, din cauza valorii de proiectare care nu permite costurile presupuse de un astfel de parteneriat. "Acustica va fi realizată de profesionişti de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti, adică de cei mai buni specialişti din ţară", a dat asigurări Hurduc. "Chestiunea cu acustica este dictată de orga ce va fi amplasată în spatele scenei. Furnizorul acesteia va stabili condiţii de acustică. Deocamdată noi ne pregătim pe acest segment pentru ca sala să răspundă la concerte clasice, la o capacitate de 1.500 de spectatori. Urmează apoi ca Primăria să intre în colaborare cu posibilul furnizor şi ca proiectul să fie adaptat cu detaliile specifice presupuse de orgă", a completat Hurduc.

Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că în următoare perioadă va avea discuţii cu proiectanţii CCT pentru a se vedea dacă cerinţele legate de acustica sălii de concerte au fost respectate. Subţirică a mai declarat că la final de noiembrie urmează să fie predat proiectul, însă a precizat că acesta va fi preluat doar dacă va fi însoţit de toate avizele la zi, în aşa fel încât următoarea etapă să fie eliberarea autorizaţiei de construire, din punctul de vedere al Direcţiei de Urbanism.

Proiectul tehnic este cel care urmează să stea la baza realizării caietelor de sarcini aferente licitaţiilor din cadrul proiectul CCT. Formula în care va demara respectiva investiţie va fi stabilită doar după ce primăria va avea pe masă proiectul, anunţa primarul Emil Boc. Pe parcela de 1,3 ha de pe Bd. 21 Decembrie alocată viitorului centru cultural şi funcţiunilor conexe au fost prevăzute cinci clădiri: sala mare de concerte (1.500 de locuri), sediul Filarmonicii, imobilul rezervat Academiei de Muzică Gheorghe Dima, imobilul pentru birouri sau hotel. În partea de nord a terenului va fi păstrată clădirea-monument istoric a vechii cazarme militare, care va fi restaurată. Din ansamblul propus, prioritatea anunţată de administraţie a fost amenajarea parkingului subteran prevăzut sub întreg ansamblul, iar în ceea ce priveşte clădirile, sediul Filarmonicii şi sala de concerte.

Arhitectul Viorel Hurduc le-a explicat în imagini clujenilor ansamblul cultural gândit în oraş, în cadrul unui concert susţinut de filarmonică. Potrivit acestuia, în incinta CCT vor funcţiona două săli de concerte, una de 1.500 de locuri şi una de 450 de locuri, în care pot avea loc inclusiv spectacole de operă, fiind prevăzută cu fosă pentru orchestră. Sala mare va fi dispusă pe trei niveluri, cu 850 de locuri la bază şi două rânduri de balcoane la celelalte două niveluri. Deschiderea scenei va fi de 22 m, iar înălţimea deasupra acesteia, de 26 m.

Luminiţa SILEA - luminitasilea@ziuadecj.ro,

Kristina REŞTEA - kristinarestea@ziuadecj.ro

 

Comenteaza