Lovitură de teatru în Consiliul Local Floreşti în criza gunoaielor

Lovitură de teatru în Consiliul Local Floreşti în criza gunoaielor
Consilieri locali ai celei mai mari comune din România au fost convocaţi marţi după-amiază de primarul Horia Şulea într-o şedinţă de îndată, pentru a rezolva criza gunoaielor.

Primarul Horia Şulea a propus pe ordinea de zi 3 proiecte, respectiv retragerea comunei Floresti din ADI Gelu Voevod, entitate juridică care a delegat gestiunea serviciului de salubritate pe raza celor patru comune component, retragerea comunei Floresti, din SC Quatro Eco Salub SRL şi revocarea HCL privind majorarea capitalului social al SC Quatro Eco Salub SRL, unde Consiliul Local este asociat.

Edilul a arătat că, oricum, majorarea nu a produs absolut nici un efect, decizia luându-se după exerciţiul bugetar aferent 2016, acum neexistând încă buget aferent 2017 şi implicit nevirându-se nicio sumă.

Primarul a motivat că a recurs la aceste propuneri pentru că firma Quatro Eco Salub SRL se află în imposibilitatea de a asigura serviciul de salubritate pe raza comunei Floresti, lucru admis oficial şi de ea. Primarul a anunţat că după acest pas urmează "de urgenţă prestarea serviciului de salubritate de către o firmă capabilă a presta serviciul, iar apoi o licitaţie în acest sens şi modificarea modalităţii de încasare a salubrităţii".

Însă calculele primarului au fost date peste cap de consilieri. La toate cele 3 proiecte ale primarului, consilierii locali din Floreşti s-au abţinut în unanimitate, iar cele trei hotărâri nu au trecut.

Primarul Horia Şulea a declarat imediat după şedinţa forului deliberativ din Floreşti că nu înţelege votul consilierilor. Primarul, de altfel, a şi intrat în şedinţă cu consilierii liberali, după votul din consiliul local.

Votul de marţi al consilierilor este cu atât mai greu de înţeles cu cât în cursul dimineţii, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Floreşti votase, tot în unanimitate, pentru declararea stării de urgenţă în comună, din cauza gunoaielor neridicate.

Primarul Horia Şulea a afirmat pentru ZIUA de CLUJ că decizia privind declararea stării de urgenţă a fost trimisă prefectului judeţului pentru avizare, dar şi dacă prefectul şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ar da un aviz pozitiv (n.red- deşi a dat aviz negativ la alte două asemenea cereri), tot firma Quatro Eco Salub SRL ar trebui să ridice gunoaiele, la fel ca şi acum. Şi asta deoarece consilierii nu au votat retragerea comunei Floreşti din ADI Gelu Voevod, a explicat primarul.

Criza gunoaielor din comuna Floreşti datează încă din luna aprilie a anului 2016. Pe parcursul anului trecut primarul Horia Şulea a făcut două tentative de a obţine declararea stării de urgenţă în comună, considerând că aşa ar putea fi rezolvată criza, dar s-a lovit de opoziţia prefectului judeţului.

Tot primăria a încercat de mai multe ori să treacă prin consiliul local Floreşti o majorare de capital la societatea de salubritate Quatro Eco Salub, pentru cumpărarea unor maşini care să crească ritmul de colectare a deşeurilor, dar consilierii au refuzat.

Majorarea de capital a fost aprobată în 19 ianuarie 2017, dar fără rezultate. Primarul Horia Şulea a spus că firma de salubritate nu a dat niciun semnal că ar fi capabilă să rezolve problema deşeurilor în comună nici măcar după aprobarea capitalizării societăţii, chiar dacă banii nu au fost încă viraţi.

 

 

 

Comenteaza