Luni a început asfaltarea drumului Răchițele – Ic Ponor GALERIE FOTO

Luni a început asfaltarea drumului Răchițele – Ic Ponor GALERIE FOTO
Lucrările de asfaltare a drumului turistic Răchiţele - Ic Ponor au început luni şi sunt urmărite atent de angajaţii Regiei Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj.

(Re)demarată în 24 iulie, după o pauză de doi ani, reabilitarea drumului continuă în ritm susținut, pentru a profita de condițiile meteorologice favorabile, susţin reprezentanţii regiei. 

Constructorul, asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene (DPJ) Cluj SA - SC Cridov SRL, a executat lucrări de reprofilare a drumului cu material pietros pe mai multe tronsoane, iar luni, pe sectorul desemnat spre execuție societăţii DPJ s-a turnat primul strat de covor asfaltic, pe un sens de circulație, pe o porţiune de peste un kilometru.

Lucrările care au mai rămas de efectuat pe acest drum au o lungime de 20,5 km şi au fost evaluate la 18,2 milioane de lei. Noul constructor a câştigat licitaţia organizată în acest sens cu o propunere financiară de 13,3 milioane de lei.

Licitaţia iniţială a fost câştigată în 2009 de asocierea dintre firmele MBS Group Turda, Alfa Rom Satu Mare şi Nemzetkozi Betonut Kft. din Ungaria, pentru suma de 34 de milioane de lei.

Între constructor şi beneficiar (CJ Cluj) au apărut numeroase neînţelegeri legate de suplimentarea valorii lucrării, care au dus în 2013 la rezilierea contractului. CJ Cluj a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate şi în urma prezentării concluziilor acesteia, care arătau că ar fi fost făcute lucrări care nu au respectat standardele de calitate cerute, a depus şi o sesizare la Departamentul de Luptă Antifraudă şi la DNA.

Între timp, o parte din lucrările efectuate s-au degradat şi trebuie refăcute din banii CJ Cluj, prin Regia de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP). Potrivit directorului RAADPP Cluj, Mircea Avram, valoarea acestora se ridică la suma de 1,2 milioane lei, fără TVA, şi vor fi executate în prima etapă de către noul constructor. În a a doua etapă se va turna efectiv asfalt şi se vor face celelalte lucrări de amenajare: rigole, parapeţi, indicatoare.

Finanțarea investiției este asigurată prin Programul Operațional Regional, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu al CJ Cluj. Pentru a nu pierde banii europeni reabilitarea drumului turistic trebuie terminată până la sfârşitul anului.

Comenteaza