Luptă în doi pentru deşeurile Clujului. Miza: 24 de milioane de euro

Luptă în doi pentru deşeurile Clujului. Miza: 24 de milioane de euro
Două grupuri de firme se bat pe contractul de peste 100 de milioane de lei pentru finalizarea centrului ecologic de deşeuri al Clujului. Proiectul este oprit de aproape doi ani.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj au deschis ofertele depuse pentru continuarea lucrărilor la centrul ecologic de deşeuri al Clujului. Proiectul este oprit de aproape doi ani. Cele două oferte au fost depuse de către asocierea Cranz Eurocenter Piteşti - Ispe SA (111 milioane de lei), respectiv firmele Iasicon Iaşi - TCI Contractor Cluj - Socot SA (122 de milioane).

În perioada următoare se va proceda la evaluarea ofertelor, iar oficialii CJ speră ca până la finele lunii iunie să fie anunţat un câştigător. Pornit în 2011 şi nefinalizat nici după cinci ani, proiectul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a fost scos din nou la licitaţie de CJ la sfârşitul lunii ianuarie 2016.

Deschiderea ofertelor a fost amânată cu două luni, surse din CJ Cluj spunând că firmele interesate au cerut mai multe clarificări din partea beneficiarului. Potrivit aceloraşi surse, au fost mai multe firme interesate de această lucrare, unele companii făcând foraje în teren şi analize de laborator ale solului.

Obiectul contractului constă în proiectarea şi execuţia celulei de depozitare şi a zonei administrative aferente CMID; finalizarea lucrărilor începute şi rămase de executat aferente proiectului de consolidare a zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID; elaborarea documentaţiilor necesare pentru lucrările de remediere ce se impun şi pentru cele necesare operării şi funcţionării instalaţiilor de sortare şi tratare a deşeurilor; remedierea, continuarea şi terminarea lucrărilor aferente zonei tehnice compuse din staţia de tratare mecano-biologică şi staţia de sortare; continuarea şi terminarea lucrărilor aferente drumului de acces la CMID.

Perioada de execuţie a lucrărilor şi de îndeplinire a contractului este de 18 luni, cea de notificare a defecţiunilor fiind de 60 luni de la terminarea lucrărilor. Contractul de lucrări vizează proiectarea şi execuţia CMID, a cărui valoare estimată este de 123 de milioane de lei.

Proiectul CMID a primit acceptul Ministerului Fondurilor Europene şi Comisiei Europene să fie finanţat în continuare din fonduri europene şi după 31 decembrie 2015, chiar dacă a făcut parte dintr-o alocare aferentă exerciţiului financiar 2007-2013.

Contractul de execuţie cu vechea asociere condusă iniţial de firma Confort Timişoara, care a intrat în insolvenţă, iar apoi de firma italiană Atzwanger, a fost reziliat de CJ în 2014, pe motiv că o mare parte a lucrărilor la celula de depozitare a deşeurilor sunt neconforme şi trebuie refăcute.

În februarie 2013, asocierea care câştigase licitaţia a subcontractat lucrarea către o altă asociere de firme condusă de Napoca Construcţii, avându-l ca patron pe controversatul om de afaceri Ioan Bene, condamnat recent în primă instanţă la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru corupţie în dosarul fostului preşedinte al CJ, Horea Uioreanu.

Pe masa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ai Departamentului pentru Lupta Antifraudă a ajuns şi o plângere penală legată de acest proiect, în ianuarie 2015.

Comenteaza