Mâine, primul zbor de pe noua pistă a aeroportului

Mâine, primul zbor de pe noua pistă a aeroportului
Lista persoanelor care vor zbura cu avionul la deschiderea noii piste a fost stabilită deja. Consiliul Judeţean aşteaptă cel puţin 10.000 de oaspeţi la evenimentul de lansare a noii piste a aeroportului.

123 de persoane au fost selectate pentru un zbor de 30 de minute cu un Airbus A318, cu prilejul inaugurării noii piste a Aeroportului clujean. De la eveniment nu vor lipsi liderii USL, premierul Victor Ponta, şi preşedintele Senatului Crin Antonescu. Expropriaţii de la aeroport şi activiştii Roşia Montană vor fi şi ei prezenţi pentru a protesta în cadrul acestui eveniment. Liderul Consiliul Judeţean, Horea Uioreanu, a anunţat că nu se va opune protestelor dar că se aşteaptă ca toţi participanţii să se comporte civilizat şi să respecte normele de securitate de pe aeroport.

Cel mai mare eveniment organizat de adminsitraţia judeţeană, în ultimii doi ani, vizează deschiderea noii piste a aeroportului, de 2100 de metri. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, spune că sâmbătă, 26 octombrie,sunt aşteptaţi peste 10.000 de clujeni la acest eveniment, având în vedere că au fost lansate invitaţii în absolut toate zonele din oraş, atât de către administraţia judeţeană, cât şi de către conducerea PSD Cluj. În afara publicului larg, sunt aşteptaţi şi oaspeţi de seamă: premierul României, Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, senatori şi deputaţi, primari şi preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni, simpli membri de partid, preşedintele Academiei Române, ierarhii Bisericilor, şefii unor structuri deconcentrate şi nu numai. "Până la acest moment avem confirmată prezenţa premierului României, dar şi a preşedintelui Sentalui. De asemenea, ne-au anunţat că vor mai participa la eveniment şi o parte dintre miniştri. Va veni sigur ministrul Apleor şi Pădurilor, Lucia Varga, dar şi vicepremierul Liviu Dragnea", a spus Uioreanu.

Noua pistă de 2.100 de metri va fi dată în funcţiune sâmbătă, de la ora 13.30. Consiliul Judeţean a stabilit şi lista celor care vor beneficia de un zbor gratuit, de 30 de minute, cu un Airbus A318, începând cu ora 15.00. Acestă listă poate fi consultată pe site-ul Consiliului Judeţean. Persoanele care vor zbura sunt invitate să vină cu cel puţin o oră în incinta aeroportului, pentru a putea ajunge în timp util în zona de check-in. Horea Uioreanu a precizat că oamenii care vor veni la aeroport cu maşina trebuie să ştie că vor găsi cu siguranţă spaţii de parcare: „Vom avea peste 2000 de locuri de parcare în plus. În primul rând se va putea parca în incinta aeroportului, dar va fi folosită şi una dintre benzile de circulaţie. De asemenea se va putea parca în zona Centrului Agro Transilvania, la Direcţia Vamală, la Alcom, la RADJ Cluj, dar şi la alte societăţi comerciale din vecinătatea aeroportului", a spus Uioreanu.

Consiliul Judeţean a trimis o solicitare şi către primărie şi RATUC pentru suplimentarea curselor care asigură legătura aeroportului cu oraşul. Mitingul aerian de la Cluj e programat la ora 13.00. Cei care doresc să asiste la miting sunt aşteptaţi să vină la Aeroport cu cel puţin o oră mai devreme pentru a evita aglomeraţia şi ambuteiajele.

Lucrările la noua pistă a Aeroportului au demarat în noiembrie 2011 şi au fost realizate de asocierea Construcţii Napoca SA - ICCO Systems SRL - Geo Arc SRL. Contractul iniţial a avut o valoare de 137,8 milioane de lei, dar cel final se ridică la peste 166,4 milioane. Având în vedere importanţa acestui obiectiv, administraţia judeţeană a expropriat o serie de terenuri. Proprietarii expropriaţi nu sunt, însă, mulţumiţi de sumele pe care le-au primit ca despăgubiri. Ei au anunţat că vor fi prezenţi la inaugurarea pistei pentru a-şi spune doleanţele mai marilor ţării. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, afirmă că are informaţii că vor participa şi activiştii de la Roşia Montană. „Este democraţie, toată lumea poate participa la acest eveniment important. Nu vreau eu să îngrădesc dreptul nimănui de a se exprima. Totuşi, e important ca toată lumea care participă, chiar şi protestatarii, să înţeleagă că în incinta aeroportului se impune respectarea unor reguli de securitate. Dacă nu întâmpinăm vreo problemă din punctul acesta de vedere, atunci sunt convins că ne vom putea bucura cu toţii de acest obiectiv care va aduce dezvoltare Clujului", a comentat Uioreanu.

 

Comenteaza