Ministrul Dezvoltării: impozitul pe venit va rămâne la bugetele locale

Ministrul Dezvoltării: impozitul pe venit va rămâne la bugetele locale
Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, susține că, din 1 ianuarie 2018, se va revizui modul de funcționare a autorităților, astfel încât cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale va crește de la 71,5 la 100%, considerându-se normal ca acei care plătesc să beneficieze de aceste fonduri care nu vor mai fi virate la bugetul de stat.

Vicepremierul Sevil Shhaideh și prim-ministrul Sorin Grindeanu au vorbit despre etapa de depunere de proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), program guvernamental gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Acesta finanțează mai multe categorii de proiecte locale, pe baza cererilor de finanțare pentru obiective de investiții întocmite de autoritățile locale. Numărul de cereri de finanțare depășește, 8.000, numărul final urmând să fie stabilit după operarea tuturor înregistrărilor.

„Am prelungit programul la Ministerul Dezvoltării, astfel încât să putem prelua toate cererile de finanțare pe PNDL, inclusiv pe cele aduse în ultima zi de depunere. Urmează încadrarea pe categorii de proiecte finanțate, evaluarea documentației depuse și solicitarea de clarificări, acolo unde este cazul, pentru a începe etapa de analiză și prioritizare, conform prevederilor din legislația aplicabilă programului”, a declarat Shhaideh.    

Ea s-a referit la faptul că programul de guvernare are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice în domeniile sănătate, educație, apă–canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport, drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. Sursele de finanțare pentru aceste categorii de investiții urmează să fie asigurate prin programele europene și prin PNDL. 

Întâlnirea de vineri face parte dintr-o serie de vizite ale vicepremierului în județe, organizate în ultimele săptămâni, ca răspuns la invitația autorităților publice locale. Discuțiile au ca obiectiv să asigure o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, să intensifice dialogul și colaborarea între nivelurile central și local din sistemul public.

Comenteaza