MIPE anunță investiții de 10 miliarde lei în Sănătate! Spitalul Pediatric Monobloc, șanșe mari să primească finanțare / Tișe: „Ne batem pentru Cluj”

MIPE anunță investiții de 10 miliarde lei în Sănătate! Spitalul Pediatric Monobloc, șanșe mari să primească finanțare / Tișe: „Ne batem pentru Cluj”

Viitorul Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca va avea 12 secții cu peste 500 de paturi pentru spitalizare continuă și un heliport. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în vara acestui an, dar încă nu există finanțare pentru acest obiectiv. Totuși, sunt speranțe că acest aspect ar urma să fie rezolvat în perioada următoare.

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) a anunțat, miercuri, lansarea în dezbatere a Programului Național de Investiții în Infrastructura de sănătate, program pentru care se vor aloca 10 miliarde de lei. Investițiile se vor realiza într-o perioada de 6 ani, între 2024 și 2030.

Valoarea maximă aferentă unui proiect finanţată din program este de 1 miliard de lei pentru spitale judeţene/judeţene de urgenţă, spitale de urgenţă, spitale monospecialitate; 350,5 milioane lei pentru spitale municipale/municipale de urgenţă; 250 milioane lei pentru spitale orăşeneşti.

Potrivit anunțului reprezentanților MIPE, proiectele vor viza investiţii în: spitale orășenești și municipale/municipale de urgență; spitale județene/județene de urgență, spitale monospecialitate.

Așadar, noul program lansat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene este o variantă plauzibilă pentru finanțarea integrală sau cel puțin parțială a viitorului Spital de Copii din Cluj.

Este una dintre variantele posibile. Încercăm pe toate axele de finanțare să obținem acești bani. Ne batem pentru Cluj!”, a transmis, pentru ZIUA de CLUJ, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean clujean se tot zbate de ceva timp să găsească finanțare pentru a începe edificarea viitorul spital. Alin Tișe l-a luat în colimator chiar pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe care l-a acuzat că nu dorește să direcționeze fonduri către Cluj, deoarece ar avea un „război” cu sistemul medical clujean.

Spitalul Pediatric Monobloc 

Amintim, trei oferte au fost depuse în cadrul licitației pentru construirea Spitalului Monobloc Pediatric din Cluj-Napoca, proiect derulat de Consiliul Județean Cluj. Este vorba de un contract de peste 1 miliard de lei.

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.

Comenteaza