Modă urbanistică în Gruia: te extinzi mic şi construieşti mare

Modă urbanistică în Gruia: te extinzi mic şi construieşti mare
Locuinţa unor clujeni de pe strada Gruia a început să se fisureze din cauza şantierului din vecinătate, unde doi beneficiari vor să edifice de câţiva ani o locuinţă cu etaj şi mansardă, prin reamenajare şi extindere mică.

Au demolat construcţia, după cum se vede în teren, ca să o poată construi de la zero, spun vecinii. Acesta nu este singurul caz de extindere din cartierul Gruia care se lasă cu demolare: pe Cetăţii nr. 31 şi pe Racoviţă nr. 28 s-a procedat la fel, într-o zonă protejată de monumente istorice, unde nu se poate construi după bunul plac.

Răzvan Zubaşcu spune că şantierul de pe Gruia nr. 21 îi pune în pericol locuinţa, care a început să se fisureze. În vecinătatea locuinţei sale a apărut un şantier, iar acesta îi acuză pe beneficiari că acţionează fără autorizaţiile necesare. Potrivit lui Zubaşcu, vecinii săi beneficiază de autorizaţii de construire pentru reamenajare şi mică extindere, dar, în schimb, au început să demoleze, iar locuinţa sa a început să dea semne de fisură. Clujeanul a încercat să facă câteva sesizări la primărie, dar administraţia locală i-a transmis să apeleze la instanţă pentru a anula autorizaţia de construire.

În luna ianuarie s-a efectuat un control în zonă, de la primărie, iar în urma vizitei în teritoriu s-a stabilit că imobilul de pe Gruia nr.21 este părăsit, când, de fapt, acesta a fost demolat. Potrivit unui răspuns al primăriei, semnat de Emil Boc şi de Minodora Fritea, director adjunct la Poliţia locală, vechii proprietari ai clădirii de pe Gruia nr. 21 au deţinut o autorizaţie de construire din 2009 pentru reamenajarea şi mansardarea unei locuinţe parter şi au început, în 2012, lucrări la acea adresă în condiţiile în care autorizaţia expirase. Aşa că poliţia locală a dispus intrarea în legalitate, însă procesul verbal a fost contestat, iar cauza se află încă pe rolul instanţelor. Noii proprietari, Maria Delia Mărginean şi Radu Daniel Văcar, au obţinut în vara anul trecut o nouă autorizaţie de construire în regie proprie pentru reamenajare, mică extindere, supraetajare locuinţă unifamilială - demisol, parter, etaj şi mansardă. Ei au invocat la autorizare faptul că imobilul de pe Gruia nr. 21 era într-o fază avansată de degradare. "Au început să demoleze şi ne-a pus în pericol locuinţa noastră. Pereţii au început să crape. S-au oprit numai după ce am început să facem sesizări", a spus Zubaşcu.

Maria Delia Mărginean spun că are o autorizaţie de construire valabilă, eliberată pe o anumită perioadă (36 de luni), aşa că poate face ce doreşte şi când doreşte, conform celor dispuse de specialişri în dosarul care stă la baza acesteia, la adresa de pe Gruia nr. 21. "Am toate actele în ordine şi o autorizaţie de construire valabilă. Cine are nemulţumiri, poate să conteste în instanţă şi să facă ce pofteşte", a menţionat Mărginean.
În cartierul Gruia se obişnuieşte ca beneficiarii să nu respecte autorizaţiile de construire pentru extinderea locuinţelor. Anul trecut, mai mulţi riverani au făcut diverse sesizări în acest sens. După blocurile cu şapte niveluri extinse dintr-o locuinţă-parter gândită de arhitectul Mircea Dinculescu şi acceptată de instanţă pe str. Romulus Vuia, sub pretextul centrului de cartier, pe alte artere din cartierul Gruia proprietarii nu respectă autorizaţiile de construire. Pe str. Cetăţii nr. 31, din cartierul Gruia, beneficiarul unei autorizaţii de construire eliberată în 2013 de către primărie pentru recompartimentarea unei case existente şi extindere s-a soldat cu demolarea construcţiei şi fundare unei noi locuinţe. „Casa demolată avea o valoare artistică, aparţinând sculptorului Deak", semnala Septimiu Vodă. Pe str. E. Racoviţă nr. 28, beneficiarii unei autorizaţii de construire pentru recompartimentări şi extinderea unei locuinţe au demolat imobilul. Mai mult, zona este una protejată şi, în ciuda statutului de monument istoric al clădirilor, benficiarii acţionează după bunul plac. Poliţia locală a constatat că în ambele cazuri nu s-a respectat legea, a întocmit procese verbale care îşi urmează cursul firesc - contestaţie, instanţă. În teren, extinderi autorizate ale unor clădiri dintr-o zonă protejată s-au soldat, deja, cu demolări.

Dacă este o modă sau un femonen, arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică spune că nu este în măsură să se pronunţe. Direcţia de urbanism eliberează autorizaţii, în conformitate cu legea, iar dacă nu sunt respectate, beneficiarii sunt sancţionaţi de organele abilitate - poliţia locală sau inspecţia de stat în construcţii, după cum a explicat Subţirică. La fel, primarul Emil Boc a declarat că nu este la curent cu situaţiile din cartierul Gruia unde se demolează frecvent clădiri care în autorizaţii trebuie, de fapt, doar extinse. Edilul a promis, însă, că se va informa, mai ales că poliţia locală se află în subordinea sa. Până atunci, rezolvarea situaţiilor sunt pasate, elegant, instanţelor de judecată. "Noi nu am vrut să autorizăm nici blocul de pe Romulus Vuia, dar aţi văzut că ei şi-au obţinut acest drept prin instanţă, aşa că nu am avut ce să facem. Cei de la prefectură au preluat cazul, noi le-am dat toate informaţiile şi tot în instanţă am ajuns. Aşa că, legal, nu putem face nimic", a mai spus oficialul.

Luminiţa SILEA
Alin GOLBAN

Etichete
Comenteaza