Modelul Clujului de bugetare participativă, apreciat în Germania

Modelul Clujului de bugetare participativă, apreciat în Germania
Modelul Clujului de bugetare participativă online a fost apreciat la conferinţa “ A Soul for Europe”, de la Berlin.

"Am fost invitat şi am participat şi la prezentarea discursului "Despre starea Europei" de către Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European. Alături de preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, am prezentat în deschiderea conferinţei "A Soul for Europe", "Who is assuming responsibility for Europe - How citizens, cities and parliaments shoul cooperate for Europe", experienţa Clujului în materie de bugetare particiativă online, primul proces de acest fel din România.

Procesul de bugetare participativă a fost apreciat în contextul discuţiei despre reclădirea "de jos în sus" (bottom-up instead of top-down perspective) a încrederii în proiectul european comun. De asemenea, am prezentat dimensiunea universitară şi de inovare a municipiului Cluj-Napoca în jurul celor patru "T": Talents, Tolerance, Technology and Trust", a declarat edilul Emil Boc. 

Bugetarea participativă | A început votul final. Clujenii, invitaţi să aleagă

Votarea proiectelor se desfășoară strict online, iar pentru a vota, cetățenii trebuie să își creeze cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. Până acum au fost create 11.429 de conturi active și au fost acordate 29.138 de voturi pe proiectele eligibile, în prima etapă de vot pe domenii.

Pentru persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiare cu mediul digital și doresc să voteze, primăria a amenajat un spațiu de vot asistat la Centrul de Cultură Urbană Casino, din Parcul Central, unde se va putea vota - între 30 octombrie şi 19 noiembrie, în fiecare zi lucrătoare, între orele 13:00 şi 17:00.

De reţinut că în etapa de vot final se va putea vota un singur proiect din toate domeniile. După etapa finală de vot se vor selecta 15 proiecte - primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat.

În 27 noiembrie 2017, va fi publicată lista celor 15 proiecte pe care Primăria Cluj-Napoca le va implementa, începând cu anul 2018. În total au fost depuse 338 de proiecte, din care au fost declarate eligibile 126 (după perioada de analiză din punct de vedere tehnic și legal de către departamentele din cadrul primăriei).

Prima etapă de vot s-a desfășurat în perioada 2-22 octombrie. În această perioadă, votul s-a desfășurat pe domenii, fiecare cetățean având posibilitatea de a acorda 6 voturi - câte un vot pentru fiecare domeniu.

Au fost alese astfel 30 proiecte, cele mai votate inițiative depuse de clujeni pe platformă, care au intrat în etapa finală de vot. Proiectele din domeniul infrastructură educațională și culturală s-au bucurat de cel mai mare interes în rândul clujenilor. Acest domeniu a înregistrat 6.869 de voturi (23,57% din totalul de voturi).

Iată celelalte voturi exprimate, pe domenii:

- alei, trotuare și zone pietonale: 4.574 (15,7%)
- mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației: 4.367 (15%)
- spații verzi și locuri de joacă: 4.643 (15,93%)
- amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public): 4.562 (15,65%)
- infrastructură educațională și culturală: 6.869 (23,57%)
- orașul digital: 4.123 (14,15%)

Model național. Clujul se laudă cu proiectul prin care cetățenii sunt invitați să își modeleze orașul

Clujul este pionierul bugetării participative în România. A preluat ideea de la Braga (Portugalia), apoi modelul a fost preluat de Baia Mare, Oradea și de București.

"Eram în vizită la Braga și, în loc să stăm la dineul oficial, eu și primarul orașului portughez ne-am retras să îmi explice în detaliu cum funcționează la ei bugetarea participativă. Nu am plecat de acolo până nu am înțeles totul. Apoi am venit acasă și am insistat să punem în practică acest proiect în cel mai scurt timp", a explicat Emil Boc.

Vor fi implementate, începând cu 2018, proiectele care obțin cel mai mare număr de voturi.  Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 de euro (inclusiv taxa pe valoarea adăugată).

Comenteaza