„Ne spălăm cu apă de prin tăuri şi-om ajunge să ne dăm în cap pentru ea”(II)

„Ne spălăm cu apă de prin tăuri şi-om ajunge să ne dăm în cap pentru ea”(II)
Consilierul Iacob Câmpean, acuzat de oamenii din Boju că le-a raţionat apa şi că se face responsabil pentru dispariţia unor bani, a răspuns că femeile care au vorbit pentru ZIUA de CLUJ ar fi de rea credinţă. El susţine că numai bine a făcut pentu comunitate.

O parte dintre localnicii din satul Boju, comuna Cojocna, au fost legaţi la o reţea de apă locală, însă, pentru că apa este puţină, consumul a fost raţionat execesiv. Pentru această reţea oamenii au plătit câte 1.250 de lei, dar consilierul local PNL, Iacob Câmpean, zis Biţă, le-a dat chitanţă pentru suma de 300 de lei. În urmă cu mai mulţi ani, localnicii au dat bani şi pentru reţeaua de gaz, iar aceştia au dispărut fără urmă. Oamenii îl fac responsabil pe Biţă de această situaţie. În replică, consilierul PNL spune că declaraţiile apărute în ZIUA de CLUJ au fost făcute de unele persoane care ar vrea să-l denigreze. Acuzele localnicilor ar fi complet nejustificate, s-a apărat Biţa.

Disperarea localnicilor din satul Boju este catalogată de consilierul local din Cojocna, Iacob Câmpean, drept un act de nerecunoştinţă. Acesta spune că din 2000, de când a fost ales consilier local, s-a străduit să facă doar lucruri bune pentru sat. "Femeile care mă vorbesc sunt de rea credinţă şi nu vor decât să mă denigreze. Eu am băgat apă la o parte din săteni. Cei care au fost interesaţi au făcut cerere iar eu am promovat proiectul în Consiliul Local. Eu sunt cel care am pietruit drumurile, pentru că nici un metru de drum nu avea piatră înainte să ajung eu consilier şi tot eu am gândit şi am organizat activităţi pentru copiii din sat, având în vedere că aceştia n-au unde să iasă, n-au nici un fel de posibilitate. De ce nu aţi vorbit şi cu oameni care v-ar fi putut povesti toate acestea", s-a revoltat Iacob Câmpean, zis Biţă.

Pentru reţeaua de apă locală (o staţie de captare cu şase puţuri aflate în afara satului, cu un bazin care adună maxim 100 de metri cubi de apă), o parte dintre localnici (în jur de 70), au plătiti suma de 1.250 de lei.

"Am plătiti peste 12 milioane şi am primit chitanţă pentru 300 de lei. Când l-am întrebat pe Biţa unde-i chitanţa pentru restul de bani n-o avut ce-mi răspunde. O zâs că să mai aştept. Ne-o pus şi ceas, ca să consumăm puţin. Acum mă tem să consum că de-o veni să ne controleze, cine ştie cât ne-a pune să plătim", a povestit, pentru ZIUA de CLUJ, Aurelia Crăciun, o localnică. Şi Valeria Sabău a reclamat faptul că a plătit 1.250 de lei pentru reţea, primind chitanţă doar pentru 300 de lei. "Şi când i-am zis lui Biţă că reţeaua s-a defectat, o zâs că n-are timp să se ocupe", s-a plâns Valeria Sabău.

Iacob Câmpean susţine că firma care a realizat lucrarea de branşament la reţeaua de apă (Miko Trans) a cerut suma de 300 de lei pe gospodărie. "Eu n-am de unde să ştiu de ce oamenii au plătit mai mult. Că ei aveau nevoie de lucrări suplimentare în curţile lor, e o problemă pe care au negociat-o direct cu firma şi probabil că aşa au ajuns să plătească mai mult. Costurile pentru reţea, branşamente şi ceasuri au fost strict de 300 de lei pentru fiecare cetăţean în parte", a răspuns Iacob Câmpean. Pentru că oamenii l-au acuzat că beneficiarii reţelei de apă au fost selectaţi după bunul său plac, Câmpean a ţinut să precizeze că realitatea e alta: "Au fost selectaţi doar oamenii din vale, pentru că acolo apa ajunge mai uşor. Puteţi să-l întrebaţi pe domnul Vasile Călugăr, care este tatăl unui consilier PDL, că stă acolo, iar conducta trece prin faţa casei sale, dar el a refuzat efectiv să se lege la conductă. Nu eu i-am interzis, el n-a vrut, pentru că a zis că nu vrea să plătească. Tot el le-a zis şi la alţii să nu plătească", a explicat Biţă.

Vasile Călugăr spune că Biţă i-ar fi spus că atâta timp cât el este consilier, n-o să vadă apa în curtea sa. "Oricum oamenii au plătit mai mult de 1.200 şi au pimit chitanţă pentru 300 de lei. Nici nu am nevoie de apa asta. Ce rost are să plătesc pentru o apă care vine de prin toate tăurile şi aia când şi când. E o apă murdară. Animalele o folosesc şi ai noştri plătesc pentru ea şi o folosesc de bună. Noi avem nevoie de apă de la Cluj",a spus Călugăr.
Problema consumului nu este încă reglată şi nimeni nu ştie câr are voie să folosească. Biţă a explicat că ceasurile s-au pus tocmai din acest motiv, pentru ca oamenii să aibă un control în privinţa consumului: "Trebuie să avem responsabilitate, nu se poate ca unul să folosească mai mult şi altul mai puţin. Vom controla ceasurile, iar dacă oamenii nu se ţin de cuvânt, şi consumă mai mult de 4 metri cubi pe lună, le întrerupem apa. Le-am recomandat să nu risipească pentru grădini şi altele asemenea. Să-şi cumpere stropitori, cum a făcut şi doamna Valeria Sabău". În privinţa Mariei Baciu, cea care s-a plâns de comportamentul său, Biţă are doar cuvinte de ocară. "Ea îi instigă pe localnici. Să-şi facă apa pe banii ei, că se poate. Ce vrea ea, s-a dus la Compania de Apă să bage apa în sat, vrea să pună mâna pe bani?", a comentat Biţa.

Maria Baciu afirmă că în permanenţă este ameninţată şi batjocorită de Biţă, iar disputa cu acesta a început din momentul în care s-a apucat să cerceteze ce s-a întâmplat cu banii pe care localnicii i-au dat pentru reţeaua de gaz. "Începând din ‘95 oamenii au adunat bani, de la 700 de lei pânp la 1500 de lei. S-a creat un comitet special, iar Biţă l-a adus pe unul Miron în sat, spunând că acesta are legături la Romgaz şi ar urma să rezolve repede problema, mai ales că acesta mai avea lucrări similare şi prin alte sate. S-au săpat şanţuri, s-au cumpărat ceva conducte, apoi firma a dispărut, la fel şi banii oamenilor", a comentat Maria Baciu. Iacob Câmpean susţine că n-a avut nici o legătură cu acest Miron, însă admite că era membru în acel comitet local şi îşi aduce perfect aminte că Miron ar fi fost adus în sat de Viorel Timoce, cel care conducea, la vremea respectivă, Distrigaz Cluj. "Ştiu că erau ceva neamuri şi au spus că vor face ca treaba să meargă repede. Nu eu am luat banii. S-a creat un cont la BRD. S-au adunat aproape 700 de milioane de lei vechi, cu tot cu dobânzi. Comitetul care era condus de domnul Marinoiu (localnic) a decis să fie scoşi banii şi să-i dăm lui Miron (pe vremea respectivă reprezentant al firmei Cristal), pentru că acesta ne-a spus că se scumpesc materialele de construcţie şi s-a decis să i se dea toţi banii. Apoi, după ce a făcut nişte săpturi şi a cumpărat nişte conducte, a dispărut. Ulterior eu am aflat că stăm la adrese apropiate, în Cluj Napoca, pe Calea Turzii şi m-am dus la uşa lui. I-am spus, măi omule, ce-ai făcut cu banii. Dă-ne banii sau fă lucrarea! A spus că n-are de unde. Am vrut să-i deschidem proces, însă taxa de timbru era extrem de mare, de unde era s-o scot?", s-a justificat Biţa.

Citeşte aici prima parte a materialului de presă

Etichete
Comenteaza