Negocieri dure pentru extensiile Clujului

Negocieri dure pentru extensiile Clujului
La sesizarea unor clujeni, consilierii PNL au deschis discuţia privind regulile de construire din noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca.

Oamenii care au cumpărat parcele de teren în extensiile oraşului se plâng că se plâng că nu mai pot construi pentru că noul PUG impune dimensiuni de 1.200 mp în zonele de urbanizare a oraşului. Responsabilii cu noile reglementări de construire susţin că pe terenuri fără infrastructură şi utilităţi, limita de 1000 mp este decentă pentru o urbanizare civilizată.

„Au venit la mine în audienţe cetăţeni, proprietari de terenuri care au cumpărat parcele de 500, de 1.000 mp în extensiile oraşului. Ei şi-au cumpărat începând cu 2006 parcelele, iar prin noul Plan Urbanistic General li se impune ca să îşi poată edifica locuinţe, dimensiuni de parcele de 1200 de mp. Cei din echipa PUG nu au luat în calcul parcelarul existent, deşi li s-au transmis respectivele date de la Cadastru. În aceste zone există apă şi curent. Nu există canalizare. Cetăţenii au angajat credite, au cedat deja suprafeţe de teren pentru realizarea drumurilor de acces, iar pe noul PUG nu pot construi. Pentru că realizarea unui parcelar conform regulilor din noul PUG i-ar lasă pe unii fără proprietăţile pentru care au plătit bani grei", a subliniat consilierul PNL Ovidiu Florian. Acesta spune că noul PUG n-a ajuns pe masa Consiliul Local spre aprobare, aşa că aleşii locali nu pot face nimic pentru reglementarea situaţiei. „Nu mi se pare normal ce se întâmplă. În momentul în care vor începe discuţiile în Consiliul Local pe tema noul PUG atunci ne vom asigura că se corectează toate neajunsurile. Deocamdată obiecţiile venite de la cetăţenii proprietari de terenuri au fost transmise echipei care lucrează la PUG", a mai spus consilierul.

În zonele de urbanizare, pe teritorii fără infrastructură completă, dimensiunea minimă a parcelei pentru noile construcţii se reduce de la 1.200 mp, cât era iniţial prevăzut în propunerile din noul PUG (încă neintrat în vigoare) la 1.000 mp. În astfel de zone, cum ar fi Colonia Sopor sau părţi din Borhanci, se va permite construirea de locuinţe cu regim redus de înălţime, de mică densitate. "Am discutat cu nişte proprietari de terenuri din astfel de zone şi am înţeles că o dimensiune de 1.000 mp ar fi convenabilă şi pentru ei. Noi am propus iniţial un minim de 1.200 mp, după o formulă adoptată tradiţional pentru zone fără infrastructură. Am fost însă de acord să reducem dimensiunea la 1.000 mp. Diferenţa nu este foarte mare şi aceasta ar fi o limită rezonabilă pentru zone unde nu ai infrastructură", a declarat Adrian Borda, şeful de proiect pentru noul PUG. Pretenţiile proprietarilor de terenuri parcelate în extensiile fără infrastructură ale oraşului de a construi pe parcele de sub 500 mp nu au însă "logică urbanistică", consideră arhitectul. "Dacă vrei să construieşti pe 300 mp nu mergi atât de departe de oraş. Dacă faci o casă peste trei dealuri, măcar să nu le faci înghesuite. Se pot face locuinţe frumoase acolo, nu are nicio logică să le faci aglomerate. Pentru zone fără infrastructură, 1.000 mp e o limită de suportabilitate. Vom face această schimbare (de la propunerea iniţială de 1.200 mp la 1.000 mp, n.red.) în regulament pentru toate zonele din categoria respectivă, să existe o regulă pentru toţi", a completat Borda.

Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că etapa de de preluarea a obiecţiilor cetăţenilor legate de noul PUG nu este încheiată, astfel că, oricine va avea sugestii sau nemulţumiri, se va putea adresa primăriei, care va transmite datele echipei PUG.

Luminiţa SILEA
Kristina REŞTEA

Comenteaza