Noi opţiuni pentru proprietarii interesaţi să construiască

Noi opţiuni pentru proprietarii interesaţi să construiască
Extinderea condiţionată a intravilanului sau preluarea de către primărie a unor terenuri private din fondul protejat sunt două idei importante care ar putea fi reglementate prin noul Plan Urbanistic General.

Mai e nevoie de avizul Oficiului de Cadastru şi de aprobarea Consiliului Judeţean, urmând ca noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului să intre în ultima serie de dezbateri publice pentru ca mai apoi să fie oficial instituit. În calitate de consilier local şi de preşedinte al Comisiei de Urbanism din cadrul administraţiei locale, Adrian Popa va lansa o serie de propuneri importante, care ar putea fi reglementate prin noul PUG. Acestea se leagă de situaţia unor spaţii verzi protejate, aflate în proprietate privată, precum şi de unele cereri privind majorarea intravilanului.

Procedura privind autorizarea noului PUG al municipiului întârzie neaşteptat de mult. Oficiul de Cadastru mai are de clarificat situaţia unor proprietăţi, iar Consiliul Judeţean are sarcina de a se întruni pentru a autoriza documentaţia PUG. "Sper ca în perioada 15-18 februarie să reîncepem seria dezbaterilor pentru ultimele corecturi sau reclamaţii, urmând să putem institui noul PUG", a spus Adrian Popa. Acesta a arătat că are de făcut o serie de propuneri concrete, care ar putea fi reglementate o dată cu intrarea în vigoare a noului PUG. Pentru proprietarii din zona Făget ar putea fi admise concesii, explică Popa. "De regulă, proprietarilor din zona Făget nu li se autorizează construcţia, pe considerentul că este implicată o zonă de pădure. Însă aşa nu facem decât să agravăm situaţia, pentru că îi determinăm pe proprietari să defrişeze mult mai mult decât este cazul. Ei oricum nu renunţă la ideea de a construi, iar după un anumit număr de ani, după ce copacii dispar, vin din nou să ne solicite aprobarea să construiască şi motivează că pe parcelele lor nu există nici un metru pătrat de pădure. Ca să împiedicăm defrişarea, ideal ar fi să le permitem să construiască în regim normal, impundându-le, totodată, să păstreze pădurea. Cred că aşa am putea avea un control mult mai mare asupra zonelor verzi pe care le putem păstra", a spus Popa.

El crede că ideal ar fi ca la o proprietate de 2.000-2.500 mp în zona Făget să se admită un procent de ocupare a terenului de 5%, adică 125 mp construiţi), cu obligativitatea păstrării pădurii. "Desigur, vor fi şi argumente contra. Mi se va răspunde că pentru o locuinţă se impun şi drumuri de acces şi alte utilităţi, însă tot cred că aşa s-ar defrişa mult mai puţin decât se întâmplă în prezent. Se ştie că legea este restrictivă în privinţa tăierii pădurilor şi cu toate acestea rapoartele ne arată că s-au făcut defrişări masive. Nimeni nu a plătit pentru asta. Cred că, pentru a controla situaţia, ar trebui să permitem construcţiile, în baza unor condiţii ferme", a spus Popa.


Un alt argument pe care acesta îl va lansa proiectanţilor se referă la acele proprietăţi private care se înscriu în zone parc, în zone de agrement. "Avem de pildă locaţia vechiului ştrand, din vecinătatea hotelului Sport. Se ştie că acolo proprietarul nu va putea construi ceea ce-şi doreşte, pentru că nu îi va fi permis nici prin noul PUG. Atunci firesc ar fi ca el să accepte să transfere municipalităţii această proprietate, urmând ca, prin compensare, să i se permită să se desfăşoare cu lucrările în altă zonă. De altfel, acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul Parcului Feroviarilor. Şi acest obiectiv s-ar putea întoarce la municipalitate, urmând ca dezvoltatorii să obţină în compensare acordul de a se extinde sau de a investi într-o altă zonă", a explicat Adrian Popa.

O propunere interesantă îi vizează şi pe proprietarii din extravilan. "Pentru a nu mai ajunge în situaţia de a avea construcţii neautorizate şi fără utilităţile necesare în zone introduse recent în intravilan, ar trebui impuse nişte reguli. Proprietarii care se învoiesc de la bun început să suporte din banii lor extinderea şi racordarea la reţelele de utilităţi, dar şi lucrările la drumul de acces, vor putea obţine autorizaţie de construire fără nici o problemă şi vor fi incluşi, de asemenea, în intravilan", a spus Popa.

Trei ani de întârzieri

Au trecut mai mult de trei ani de când întârzie procesul de avizare a noului PUG. Universitatea Tehnică (UTCN) a câştigat licitaţia organizată de primărie în 2009, cu o ofertă de 2,4 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, pentru elaborarea PUG. UTCN s-a asociat cu birourile de arhitectură Planwerk şi Bogart. Subcontractanţi declaraţi sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, DASAT Invest şi ISH România. Contractul a fost semnat în iunie 2009, iar PUG ar fi trebuit să fie gata la finalul lui 2010.

 

Comenteaza