Noua Piaţă a Unirii. „Mergem cu lupa la verificat" GALERIE FOTO

Noua Piaţă a Unirii. „Mergem cu lupa la verificat
Lucrările de pe latura de vest a Pieţei Unirii sunt aproape de finalizare. Ce rămâne neterminat, unde se mută şantierul şi când.

Latura de vest a Pieţei Unirii este aproape terminată. Constructorul s-a angajat să o finalizeze până la Zilele Clujului, eveniment care ar urma să înceapă în 25 mai, dar totul va fi gata, se pare, încă de săptămâna aceasta.

20

mai este data anunţată pentru încheierea laturii de vest a Pieţei Unirii, potrivit primarului Emil Boc.

„Este mult mai bine decât la alte străzi"

Am discutat cu unul dintre proiectanţi, Tudor Pănescu, cel care va face parte şi din comisia de recepţie a lucrărilor.

„În mare parte suntem mulţumiţi de calitatea lucrării, este mult mai bine decât la alte străzi, în trecut. Plăcile au fost aşezate cu grijă, pavajul din faţa bisericii Sf. Mihail arată foarte bine. S-a văzut un interes mai mare din partea constructorului. E drept însă că am fost foarte des pe şantier, şi noi, ca proiectanţi, şi Primăria. Acum se termină lucrarea şi se fac retuşuri pentru recepţie, când se va merge cu lupa la verificat", a spus Pănescu.

Iniţial, se anunţase că zona de la intrarea în biserică se va termina mai târziu, din cauza unor descoperiri arheologice din zonă. Aşa cum se ştie, în preajma lăcaşului de cult a existat un cimitir. Despre vestigii ne-a vorbit arheologul Csok Zsolt. „Am descoperit 206 morminte de secol XV, de la domnia lui Sigismund de Luxemburg la Matthias Corvin. Ştim acest lucru după monedele pe care le-am găsit în unele dintre morminte. Osemintele au fost duse la Muzeul de Istorie pentru a fi supuse unor analize antropologice. Vom realiza o serie de statistici care ne vor da informaţii mai amănunţite despre societatea din secolul al XV-lea. Pe lângă morminte, am mai găsit un zid de incintă medieval, despre care nu se ştia, câteva structuri de epocă romană, foarte interesante, şi un cuptor de perioadă gepidă, despre care colegii mei care studiază această perioadă spun că ar fi din secolul V, început de secol VI", a dezvăluit Csok.

În acelaşi timp cu latura vestică se lucrează şi în faţa hotelului Melody, pe partea de nord-est. Şi acolo urmează ca şantierul să se închidă în curând.

Amenajarea Pieței Unirii face parte din proiectul mai vast al amenăjarii zonei pietonale din centrul municipiului Cluj-Napoca, care a fost gândit și proiectat unitar, dar a fost executat în mai multe etape. Mai întâi, în 2007, bulevardul Eroilor, urmat, în 2009, de zona din centrul Pieței Unirii; anul trecut s-a trecut la amenajarea laturilor, culminând în 2017 cu închiderea celei vestice. Proiectul pentru amenajarea zonei pietonale a fost selectat printr-un concurs de soluții organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, în anul 2006. Societatea care a câştigat locul I este Planwerk.

Municipalitatea speră ca o parte din costuri să le suporte Uniunea Europeană, deoarece pietonalizarea din zona centrală este inclusă printre prevederile recomandate de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

Urmează latura nordică, în august

Pietonalizarea laturii vestice şi a ultimei părţi de pe partea estică nu încheie proiectul din Piaţa Unirii. Urmează să intre în lucru şi partea nordică. Din informaţiile care au ajuns la proiectanţi, şantierul se va deschide în august.

„Urmează să se producă nişte schimbări acolo. Se va interveni inclusiv la carosabil, de aceea s-a ales ca lucrările să se desfăşoare peste vară. Se va îngusta puţin trotuarul în capătul de vest, ca să existe o continuitate a benzii de circulaţie spre Memorandumului. De altfel, prima bandă va fi dedicată mijloacelor de transport în comun. În schimb, va apărea un trotuar între parcarea cu barieră şi carosabil, un trotuar care lipsea şi care se va îngusta către Melody. Acest trotuar va avea minimum 1,5 metri", a explicat Tudor Pănescu, arhitect la Planwerk.

Eforturile Clujului de pietonalizare a centrului vor continua. Primăria şi Ordinul Arhitecţilor din România pregătesc un concurs de soluţii pentru pietonalizarea totală sau parţială a străzii Mihail Kogălniceanu, respectiv regândirea Pieţei Universităţii, acolo unde momentan este doar o parcare.

 

Comenteaza